УЏБЕНИЦИ

Бранка Борисављевић

16. 01. 2021. у 10:15

УЏБЕНИЦИ

Новости

НА ТРЖИШТУ уџбеника последњих десет и више година "обрћу" се десетине милиона евра. За комплет, у зависности од разреда, али и "жеља" професора, треба издвојити од 4.000 до чак 16.000 динара.

Књиге из којих ће ђаци учити бирају стручна већа за одређене предмете. Критеријуми за избор, у већини школа, су "поклони" које издавачи нуде.

У "понуди" су лаптопи, семинари, усавршавања... А градиво је исто, разлика је само у корицама и илустрацијама. На списку "обавезних" уџбеника су, осим основних, и разни приручници, збирке задатака које већина ђака и не отвори.

Први електронски уџбеници које родитељи могу бесплатно да "скину" са сајта фондације професора Александра Кавчића, већ су се појавили. Већина досад објављених наслова је са "печатом" Завода за издавање уџбеника. Иако су генерације данас успешних академских професора, правника, научника, знања стицала из књига најстаријег издавача школских књига, нова "стручна" правила су ову кућу потиснула из учионица. У ђачким торбама готово да и нема књига које је издао Завод.

Да ли ће идеја о бесплатним уџбеницима, коју је покренуо некадашњи ђак Математичке гимназије, а сада професор на Карнеги Мелон универзитету у Питсбургу, заиста и заживети показаће време. До пролећа, школе треба да изаберу из чијих ће уџбеника учити ђаци у следећој школској години. Понуде издавача са "бенефицијама" су већ спремне.

Иако је јавност одмах подржала идеју фондације Кавчић, поготову родитељи школараца, они не дају последњу реч. На потезу су професори и директори школа. Они бирају да ли ће родитељима рећи да уџбенике бесплатно "скину" са сајта или ће им послати уплатницу са ценом комплета која износи више од половине минималне зараде у Србији. И то за једно дете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

električar

16.01.2021. 12:06

Kako reče gospodin Kavčić, o tome koji će se udžbenici koristiti odlučivaće "beneficije" koje nastavnicima daju izdavači, sve dotle dok se obrazovanje ne definiše kao javni interes. Za sada ono to ipak nije. Taj epitet "zaslužuje" samo RTS. Naši "predstavnici" u Skupštini i u vlasti uopšte "nemaju političku volju" za to jer još nisu dobili signal gazde da krenu u definisanje obrazovanja kao javnog interesa. No, nije važno ko će "dati signal", važno je da to bude što pre !!!

11111112

16.01.2021. 16:49

Честитам и скидамо капу Хрватској! То је највећа њена, историјска побједа! Српске школе са хрватским уџбеницима.