КОМПЛЕКСИ ОД “КАСАБЕ”: Зашто се хрватски новинари толико баве српском престоницом?

МИЛАН БАБОВИЋ

22. 12. 2020. у 09:35

Без икакве новинарске логике скоро читав дан је у недељу, на ударној позицији на порталу "Јутарњег листа", био окачен текст "Београд, наша слика из ноћне море"

КОМПЛЕКСИ ОД “КАСАБЕ”: Зашто се хрватски новинари толико баве српском престоницом?

Новости

ТАМАН човек помисли да се Борис Дежуловић отрезнио, али ево нове овулације за хрватске комплексаше и домаће аутошовинисте. Без икакве новинарске логике скоро читав дан је у недељу, на ударној позицији на порталу "Јутарњег листа", био окачен текст "Београд, наша слика из ноћне море". И то у дану кад су, рецимо, имали 78 мртвих од короне.

Наравно, не бисмо се обазирали на естетске критеријуме и грађевинске подухвате Бандићевог Загреба који је, рецимо, читаву деценију градио пун профил пута од Бранимирове до Хајнзелове улице, да Јурица Павичић у свом уратку није споменуо споменик Стефану Немањи и "лажне деветнаестољетне кипове". Наставио је покварену мисију "фераловца" који је, подсетимо, утемељивача српске државе назвао Бароном Минхаузеном на ђулету.

И ту долазимо до преломне тачке. И Дежуловић и његов шегрт Павичић су типичан пример аутопројекције - обојица мисле да сви морају да лажу као Хрвати да су имали своје владаре. Знајући их у душу Дучић им је давно поручио "да су се китили цвећем сваког освајача", па би било пригодно упитати нове синове тисућљетне културе на чему би требало да стоји "брончани" Томислав Други кога је инаугурисао Анте Павелић, а чији би споменик, после статуе Мира Барешића, плоче Мили Будаку, табле "за дом спремни" надомак Јасеновца, засигурно требало очекивати? Је ли за постамент прикладнији рељеф са србосјецима и маљевима или композиција са побијеном децом из Јастребарског?

Ови артефакти зла су, нажалост, постојали у првој хрватској држави, коју је Туђман рестаурирао пола века доцније и чији настављачи су сада веома забринути за српску метрополу. Драге колеге, Дежуловићу и Павичићу, док жудно ишчекујете да се затетурате скадарлијском калдрмом знајте једно - Београд није касаба него сте се ви можда родили на погрешном месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)