СВЕ “УМЕТНИЧКЕ ДУШЕ”: Какве све бесмислене аргументе наводе челници ОВК у захтевима да се бране са слободе

Снежана Ровчанин Томковић

17. 12. 2020. у 12:09

СВЕ “УМЕТНИЧКЕ ДУШЕ”: Какве све бесмислене аргументе наводе челници ОВК у захтевима да се бране са слободе

Новости

Тачи је представљен како неко ко ће увек да се јави када суд позове. Ко не бежи. А, јавно је лагао да је саслушаван само једном

КАЖУ да у полицијским причама стоји и она о оцу, који је бранећи свог ухапшеног сина, узвикнуо:

- Моје дете није криминалац, већ интелектуалац. Вуковац.

Отприлике овакви садржаји у последње време стижу из Специјалног суда у Хагу, где због најтежих ратних и злочина против човечности, суђење чекају бивши припадници тзв. Ослободилачке војске Косова на челу са Хашимом Тачијем. У захтевима за њихово пуштање да се бране са слободе, као аргументи наводе се да су "патриоте, хероји, морални људи, уметничке душе, поштени, добри"...

Овим "чињеницама" за Реџепа Сељимија, Султана из рата, гарантовао је председник Самоопредељења Аљбин Курти. Један од Сељимијевих пријатеља је написао да је иза решетака особа која свира ћифтелију, стари албански музички инструмент, попут мандолине. Он, како додаје, и пева албанске старе патриотске песме. Слика. Изражајно и метафорично. Са ратним друговима је, каже, на добром путу ка пантеону националних патриота.

И Тачи је представљен како неко ко ће увек да се јави када суд позове. Ко не бежи. А, јавно је лагао да је саслушаван само једном, иако је трипут одговорао на питања тужилаца.

У оптужници против Тачија и Сељимија, али и ратних "другова" Јакупа Краснићија и Кадрија Весељија, пише:

"Терете се за најмање 98 убистава. Сумњиче се за киднаповање и мучење минимум 407 људи у импровизованим затворима широм Косова и Метохије и на северу Албаније..."

Има у оптужници на стотине страна описа. Скоро да може да се чује и музика. Тупа. Од удараца бејзбол палицама и кундацима. Гласна. Од вриске. Има и слика - крвави зидови. Ту је и публика. Затвореници гледају како муче друге. Од метафоре, ту је само мета. Она на нишану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)