ЦРНО ВИШЕ НИЈЕ ЦРНО: Како је Агенција за заштиту животне средине напрасно “прочистила” ваздух

Ивана Мићевић

09. 12. 2020. у 12:09

ЦРНО ВИШЕ НИЈЕ ЦРНО: Како је Агенција за заштиту животне средине напрасно “прочистила” ваздух

Новости

Ваздух преко ноћи више није у најопаснијим - љубичастој и црвеној зони. Одлучили су да муку реше тако што ће да је гурну под тепих

КАДА дође зима, многи становници Београда, Ниша, Ужица, Бора и других градова проверавају ниво загађења ваздуха и према томе одређују да ли ће у шетњу или ће ипак остати код куће. Е однедавно, многи су одахнули јер се ваздух, бар судећи према подацима Агенције за заштиту животне средине - прочистио! Ипак, разлога за спокој нема, јер проблем није решен, него је Агенција волшебно снизила критеријуме загађења.

Раније је алармантна количина ПМ 2,5 честица била 90 микрограма по метру кубном, а сада је тек на 110 јединица. У категорији "прихватљиво" био је ваздух са највише 40 микрограма, да би и 55 постало подношљиво, а тек преко тога се сматра загађеним.

Ето, ко не зна како нестају проблеми, може да учи од Агенције за заштиту животне средине. Ваздух преко ноћи више није у најопаснијим - љубичастој и црвеној зони. Одлучили су да муку реше тако што ће да је гурну под тепих, а грађане да обавештавају да црно више није црно, него бело или светлосиво!

Нова правила нису утемељена у прописима владе, јер и даље важи уредба која дефинише критеријуме квалитета ваздуха из 2013, која је строжа од недавно измењеног индекса Агенције. Њихов начин решавања проблема посебно је споран у тренутку када би требало да подвуку црту и сумирају шта је од оног што су држава, локалне самоуправе и предузећа обећали пре годину дана - урађено кад је посреди смањење загађења ваздуха.

Корона јесте ударила свом силином и пореметила многе планове. Али топлане и фабрике су још прошле зиме најављивале да ће смањити емисију гасова и са угља и мазута прећи на гас. И на то их треба стално подсећати. Није решење да се административним триковима смањују алармантни подаци. У том случају, загађивачима се даје ветар у леђа, а свима нама одузима чист ваздух.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)