“КАРДАШИЈАН” ВИРУС ТРАЈЕ ДУЖЕ: Заражени смо таблоидним моделом у којем ни пацијенти нису заштићени

Ивана Мићевић

13. 11. 2020. у 11:07

“КАРДАШИЈАН” ВИРУС ТРАЈЕ ДУЖЕ: Заражени смо таблоидним моделом у којем ни пацијенти нису заштићени

Новости

Чак и таблоиди који, уз коментаре чуђења и згражавања, објављују фотографију голе пацијенткиње и критикују оне који су сликали и учинили је виралном, учествују у њеном рањавању, у тренутку када је болесна и угрожена

ФОТОГРАФИЈА обнажене пацијенткиње из "Арене", воајерски снимљена док је чекала преглед у импровизованој ординацији, само је последица папарацо и таблоидног модела који све више изједа наше друштво.

Гола попрсја која искачу са насловница таблоида, ријалити садржаји у којима се смењују слике секса, насиља и примитивизма подстичу буђење најнижих порива у људима који то гледају. И тако годинама.

Одавно је постало нормално да се интима, не само голотиња, нуде на извол'те. На томе старлете граде каријеру - а таблоиди и профили на друштвеним мрежама су им бесплатни каталози за нуђење робе. И, тако, грађани бомбардовани тривијалним, баналним и неморалним садржајима, помисле да је то нормално, па и сами, фотографишући и делећи, постају протагонисти те социјалне девијације пред којом смо слепи, иако нам се дешава пред очима.

Чак и таблоиди који, уз коментаре чуђења и згражавања, објављују фотографију голе пацијенткиње и критикују оне који су сликали и учинили је виралном, учествују у њеном рањавању, у тренутку када је болесна и угрожена.

И све ово није српски изум, већ одлика целе цивилизације која је на прелазу два века ушла у транзицију за који не знамо куда води. Пандемија изазвана "Кардашијан" вирусом траје много дуже од пошасти изазване короном. Против короне, ево, већ су пронашли и вакцину, али за "кардашијанизам" нема лека ни на видику.

Објављено је и да су пронађени пацијенти који су фотографисали жену у "Арени". Надамо се да ће да буду и кажњени, али то никако неће решити проблем воајерских и ријалити вредности у друштву. Могао би ово да буде приоритетни задатак за нове министарке културе и људских права, равноправности полова и друштвеног дијалога - да се у јавни простор врати пристојност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)