Аршини

Горан Чворовић дописник из Париза

08. 10. 2020. у 11:20

Аршини

Новости

ОНО што је дозвољено једнима, није другима. То су, изгледа, нови принципи по којима се води ЕУ.

У најновијем извештају из Брисела о напретку, Србији се током кризе изазване вирусом корона замера "евроскептична реторика високих државних функционера", иако је слобода изражавања у демократском друштву једно од основних загарантованих права. Ко је критикује, уводи вербални деликт.

Што је још занимљивије, све те исте критике, и много горе, о недостатку европске солидарности у једној од најтежих ситуација на Старом континенту у савремено доба, износили су унутар ЕУ међусобно.

Огорчени Италијани, које је корона у почетку завила у црно, скидали су и палили европске заставе. Међу онима који су уклањали плави барјак било је и градоначелника и политичара. Док су се страдалници с југа грчевито борили за сваку маску и респиратор, европски северњаци су их саветовали да више штеде.

Бивши председник ЕК Жак Делор (94) скренуо је тих дана пажњу да исказани недостатак солидарности представља смртну опасност по ЕУ! С исте функције, Урсула фон дер Лајен се због те изостале солидарности недавно извинила Италијанима.

Та различитост у аршинима и двоструки стандарди не би, међутим, требало да нас чуде, јер смо на то већ одавно морали да се навикнемо у дугом процесу европских интеграција.

Све то неодољиво подсећа на онај виц у коме пријатељица пријатељици на сва уста оговара мужа. Не ваља, ништа не ради, не води рачуна о кући. Па кад се ова, коначно, сложи, прва истог часа увређено скочи као опарена. На констатацију да га је сама онолико критиковала, одговори: "Ја могу, то је мој муж!"

Веридба с таквом ЕУ обећава све, само не медени месец.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)