И У ЦИРКУСУ СЕ ЗНА РЕД: Брисел изгубио компас у вођењу дијалога

ГОРАН ЧВОРОВИЋ

28. 09. 2020. у 08:13

Са овако утврђеним правилима, Приштина пред собом има све време овог света, чекајући воз за ЕУ који ионако неће доћи

И У ЦИРКУСУ СЕ ЗНА РЕД: Брисел изгубио компас у вођењу дијалога

Новости

КАДА одете у циркус, у програму који вам поделе пред почетак спектакла пише тачан редослед догађаја: жонглер, акробације на трапезу, кротитељ лавова, пајац. Чак и под шатром, ред мора да се поштује.

Бриселски циркус, међутим, нема дневни ред. Саставља га и кроји коме и како падне на памет. Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак прво каже да ће да се разговара о мањинским заједницама у шта спада и питање Заједнице српских општина, финансијским потраживањима и имовини. Онда премијер привремених приштинских институција поручи да о ЗСО неће бити ни речи и да је то, што се њих тиче, затворена тема. Потом се поново јави Лајчак и стави до знања да ће се разговарати о финансијама и имовини. Таквог састављања распореда има још само на железничкој станици у Булајићевом "Влаку без возног реда".

А можда је Хоти и у праву. Јер, шта више има да се прича о ЗСО? То је давно преузета обавеза која мора да се испуни. И тачка. На дневном реду треба да се нађу нове теме, оне о којима још није постигнут договор. А ова да се спроведе у дело.

Невероватна је хипокризија којом се, уз авал Брисела, поводе у Приштини. Не само да не желе да испуне обавезу, него о том неиспуњавању више неће ни да разговарају, а Брисел као посредник сматра да онда о томе и не треба да се прича, јер теме утврђују учесници, а не домаћини. И, докле ћемо тако? Са овако утврђеним правилима, Приштина пред собом има све време овог света, чекајући воз за ЕУ који ионако неће доћи. Можда би требало и ми из тога да извучемо поуке.

До тада, у бриселском циркусу дневни ред саставља Приштина, безразложно се надајући да ће Србија добровољно да пристане на улогу гутача ватре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)