ЗАКОН НЕМА ОЧИ, ЕМОЦИЈЕ, НИ ДУШУ: Прича једног паора из Панчева чије дете се разболело

Јелена Скендерија

19. 09. 2020. у 08:30

ЗАКОН НЕМА ОЧИ, ЕМОЦИЈЕ, НИ ДУШУ: Прича једног паора из Панчева чије дете се разболело

Новости

УЗАЛУД сви вапаји друштва да брзо старимо и да нас гута бела куга кад параграфи и даље загорчавају живот младим родитељима.

Закон нема очи, нема емоције, нема душу. Бездушно скида са плате, младим мамама у динар рачуна број сати проведених на послу, закида на породиљском.

У то се уверило двоје Панчеваца када је мајчина фирма недавно одбила да исплати боловање отворено ради неге трогодишњака са богињама. Закон каже, и у праву је, да за ту ситну бенифицију не може да конкурише, јер њеног мужа као власника регистрованог пољопривредног газдинства виде као особу способну да брине о потомку када је болестан.

Правни оквир не види да тата не може дете са богињама да води на њиву, са њим вози комбајн или трактор. Његов је проблем што је одлучио да не буде државни ћата, већ да сам произведе своје парче хлеба. И, гле чуда, за то ће бити кажњена његова породица. Испада да посао на њиви и није неки посао.

Можда баш ова бесмислица обесхрабри Панчевце да се сутра одлуче за додатно проширење породице. Можда њихова прича онеспокоји и друге младе парове. Можда неки од оних које су мере популационе политике понеле да раде на потомству, промене одлуку. И чему онда жеља, када није обострана.

Законодавац није, међутим, заборавио ове паоре када треба платити порезе и доприносе за социјално и здравствено осигурање, али када треба извадити из државног џепа, ето муке. Ниједан члан га не препознаје. Ниједна одредба га не штити.

Зато је задатак за нову владу да одмах крене у ослушкивање проблема родитеља како би сваки пропис који није логичан променила и олакшала свакодневни живот људима. Једино они могу да испуне искрену жељу свих нас - да нас буде више.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kiza

21.09.2020. 07:18

Проблем са већином закона који садрже нелогичности је непотребно показивање мишића владајуће већине (било које)! Лично се сећам да је своједобно у Скупштини одбијен предлог опозиције за исправак очигледне грешке, да би након паузе председник скупштине рекао да је установљен проблем техничке природе истоветан предлогу опозиције. Због оваквих "игри власти" ко зна колико је нелогичности у старту могло бити отклоњено, а сад се ни уз најбољу вољу не могу детектовати и исправити! Само кажем....

električar

21.09.2020. 08:31

Nema od toga ništa ... Svi koji se bore za vlast bore se za to da dodju u poziciju da na bilo koji način, bilo kojom silom, samo uzimaju, a da svakako ne daju nigde gde ne budu nekom silom naterani. Pojedinac nema nikakvu silu, pa prema tome ni šansu ...