ЗАДРЖАЛИ НАЗАДНЕ НАВИКЕ: Да ли ће ритуално шишање девојке у Безансону освестити уљуљкани Запад

ГОРАН ЧВОРОВИЋ

25. 08. 2020. у 11:44

ЗАДРЖАЛИ НАЗАДНЕ НАВИКЕ: Да ли ће ритуално шишање девојке у Безансону освестити уљуљкани Запад

Новости

Многи од оних који долазе, хтели би и корист од развијеног друштва и испољавање понашања које није компатибилно са савременим светом

КАО Мека за избеглице и азиланте из целог света, Француска, и цео Запад, све више се сусрећу с проблемом средњовековних метода које ови доносе на њено тло.

Последњи у низу примера је премлаћивање и шишање седамнаестогодишње муслиманке коју је њена породица унаказила зато што је девојка желела да се уда за хришћанина Србина. Грозни чин наишао је на на оштру осуду овдашњих власти, виновнике чека судски процес, а вест је обишла цео свет.

Несавесни родитељи несрећне девојке су у Француску дошли из Босне и Херцеговине као тражиоци азила. Желели су да уживају овдашњи степен људских права, социјалних давања, услова живота. Али, истовремено су хтели да их ускрате свом детету, доневши са собом и назадне навике из неких давних времена.

Тако је то овде често и са другима, када је реч о храни, облачењу, обичајима. У неке квартове, полиција више не сме ни да зађе, а ред заводе локални каиди. Многи од оних који долазе, хтели би и једно, и друго. И корист од развијеног друштва и испољавање понашања које није компатибилно са савременим светом. А то не бива.

Многима је још у сећању грозоморна слика с италијанских улица где је један азилант недавно, мирно, пред очима згрожених пролазника, на ражњу за ручак пекао мачку. Како би се провели они који крше њихов закон и обичаје, када би се домаћини понашали исто, па, позивајући се на традицију, посегли за мрачним методама инквизиције, и почели поново да кувају вештице у казанима?

Догађај из Безансона, између заљубљених Србина и Бошњакиње, свима који то још нису научили, скреће пажњу да љубав нема ни националност, ни веру. Ко у то и даље не верује, увек може да се подсети на љубавну причу с Врбања моста између Адмире и Бошка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)