НЕЋЕ МОЋИ: Погледај дом свој, Палмере

Филип Родић

09. 08. 2020. у 09:29

Амерички дипломата брине се због трендова у Србији, а заборавља да је управо његова домовина глобални трендсетер

НЕЋЕ МОЋИ: Погледај дом свој, Палмере

Фото: Приватна архива

Метју Палмер, специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан, изјавио је да су Сједињене Државе забринуте због актуелних трендова у Србији. Да сам Палмер, више бих био забринут због трендова у сопственој земљи и сопственој кући. Пре свега, забринуо бих се због чињенице да је велики јаз између Беле куће и нижих ешелона Стејт департмента (којима као заменик помоћника и сам припада), да је председник Трамп преко њега живог за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине именовао Ричарда Гренела, пошто у његов рад и способности очито нема довољно поверења. Доиста, колико сте у последње време пута чули за Палмера, а колико за Гренела?

Успео је, ипак, Палмер да изађе из сенке и путем разговора о приликама на Западном Балкану који је организовао Балкан инсајдер, вашингтонски интернет портал, и изнесе своју, односно америчку, забринутост гледе трендова у Србији, посебно у вези са недавно одржаним изборима, вишедневним протестима у неколико градова, али и најављеној истрази Управе за спречавање прања новца финансијских трансакција неких од новинара, невладиних организација и удружења грађана.

Каже тако Палмер да је Србија одржала изборе који, међутим, јавности нису понудили много могућности за избор. Са друге стране, Американци од могућности не знају на коју страну прво да се окрену. Да л' ка Трампу, ил' ка сенилном и надасве поквареном Бајдену који се оптужује за свакаква непочинства - од плагијата током студија и политичких говора преко начина на које је сину смештао уносне послове, до педофилије. Шта рећи за изборе на којима је убедљиво најбољи слоган "Задовољите се Бајденом" (Settle for Biden)? Избор и по!

Лос Анђелес / Фото Танјуг-АП

Вишедневни протести? Је л' он толико удубљен у проблеме Србије и борбу за сопствени опстанак спрам више него способног и утицајног Гренела, да му је промакао буквално улични рат који се води у градовима његове земље са све окупираним зонама у којима је полицији забрањен приступ? С том значајном разликом, да док код нас Срђан Ного витла пушком за пејнтбол, амерички "демонстранти" парадирају наоружани јуришним пушкама. Зна ли овај посредник за Косово да је и тамо почело на врло сличан начин? Ја бих на његовом месту био много забринутији због црначких и екстремно левих (читајте либералних), али и десничарских паравојних формација, него због Нога и наше деце која у срцу носе Косово и српство.

"Забринути смо и због перцепције селективне примене закона чија мета су цивилно друштво и истраживачки новинари", каже Палмер.

Као што сам вам прошле недеље писао, селективност би било управо када се дотични закон не би примењивао над њима. Не буне се ни он, ни они због самог закона, него због тога што су под истрагом. Они. Када су други, не чују се, ни они, ни Палмер, ни амбасаде. Зна ли Палмер да је пореска управа страх и трепет у његовој земљи? Зна ли за Закон о страним агентима који се у његовој земљи примењује још од 1938. и на чијем су се удару нашли и новинари РТ?

Требало би да угледни Никола Самарџић подсети Палмера да Србија проблеме може да прави само по региону, а ако се слом деси у његовој земљи, цео свет виси о концу. То су заиста забрињавајући трендови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)