Kо ће се сада усудити да сведочи против свирепих злочинаца?!

Драгана Зечевић

субота, 08. 08. 2020. у 07:00

Kо ће се сада усудити да сведочи против свирепих злочинаца?!

Новости

ЗАКОН о заштити "вредности ОВК" још један је доказ да приштинске власти одавно не слушају своје западне менторе.

Чак ни дипломате оних земаља које су најздушније подржавале ОВК и једнострану косовску независност.

Нацрт закона који се нашао на дневном реду јучерашње седнице парламента осудили су представници најјачих западних земаља, САД, Немачке и Швајцарске, наводећи да се њиме подривају слобода говора и напори да се осигура правда.

А да правде на КиМ нема за све оне који мисле другачије од албанских лидера, одавно је јасно. Јасно је то и међународним правосудним органима који не могу да пронађу сведоке за злочине ОВК, а који на волшебан начин нестају. У нацрту закона, предложеног пре две година, поново активираног на захтев Тачијеве партије, наводи се да је "сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК".

И док амерички дипломата на КиМ Филип Коснет упозорава да се њиме забрањује слобода говора, а из немачке и швајцарске амбасаде наводе да се омета процес који би помогао суочавању са прошлошћу, јасно је да закон највише застрашује Србе, али и Албанце чији су чланови страдали од "руку припадника ОВК". Јер, ко не буде поштовао одредбе биће кривично гоњен. Баш као бивши министар администрације локалне самоуправе Иван Тодoсијевић који је осуђен на две године јер је рекао да је Рачак - измишљен.

Жртве некадашњих припадника ОВК нису измишљене. Њих је на српској страни више од хиљаду пре и готово још толико по доласку међународних мисија на КиМ. За њих никада нико није одговарао. Управо зато је и суштинско питање има ли смисла рад Специјалног суда за злочине ОВК? И ко ће се сада усудити да сведочи против свирепих злочинаца?!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)