СПУШТЕНО КОЛЕНО: Симболика протеста који се окреће против Трампа

ГОРАН ЧВОРОВИЋ

уторак, 04. 08. 2020. у 12:09

СПУШТЕНО КОЛЕНО: Симболика протеста који се окреће против Трампа

Новости

Точак историје је наставио да се окреће, са Трампом који пркоси инерцији

КОШАРКА је постала више од игре. Америчка химна се сада не слуша стојећи, играчи на мајицама не носе своја имена, а резултат утакмица у извештајима као да је у другом плану.

После трагичне смрти несрећног Џорџа Флојда, угушеног под коленом полицајца, кренуо је талас протеста под називом "Црни животи значе" који је изразит облик добио пред почетак утакмица настављеног НБА првенства.

Кошеве више не дају Зион Вилијамсон, Мајк Конли и Руди Гобер, већ "Човек", "Мир" и "Једнакост". Осим ретких изузетака, клече и мајице опомене носе кошаркаши, тренери, чак и судије.

Спуштено колено на земљу као знак солидарности са страдањем црначког живља вуче корене из шездесетих, као симболични позив на молитву. Овај гест учинио је Мартин Лутер Кинг на чувеном маршу из Селме ка Монтгомерију.

Урадио је то и 2016. године рагбиста Колин Каперник. Трамп није показао осећај за тренутак, нити је марио за ову врсту историје, већ заиграо на карту конзервативне и традиционалне Америке. Критиковао је рагбисту и запливао узводно.

Обама је дао подршку гесту, а клекнуо је недавно и Џо Бајден. Либерали и демолевичари су истовремено искористили прилику, а дубока држава учинила своје. Точак историје је наставио да се окреће, са Трампом који пркоси инерцији.

Цео покрет и иконографија пред почетак кошаркашких утакмица у НБА, уочи предстојећих председничких избора, пред празним трибинама у Дизнијевом свету немају много везе за спортом и постали су, на известан начин, симбол протеста против актуелног председника САД и данашњег света.

Под таквим условима тешко је замислити како би Трамп могао да се избори за други мандат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

EvGenije

04.08.2020. 14:37

I šta? Ako Tramp izgubi, sve će biti u redu? Policija više neće ubijati crnce kao što ih nije ubijala pre Trampa? Svi će živeti u slozi i ljubavi tipa "al' je lep ovaj svet, ovde potok, onde cvet"? Ljudi više neće umirati od korone? Priče za malu decu. Jedino je tačno da će protesti prestati, da će korona odjednom nestati i da će Amerika nastaviti ratovati (ali ne u svojoj kući). Jer prvo dvoje je pokrenuto da bi se srušio Tramp i omogućilo ovo treće. Ko je rekao, sram ga bilo, vojno-industrijski kompleks?

buki

05.08.2020. 13:03

Да то клечање не постане помодарство, па сутра да видимо како Тадић и Ђилас клече испред лоше приватизованих предузећа, где радници траже правду?