КОМЕНТАР: Шта се десило са истином о Сребреници?

ДРАГАН ВУЈИЧИЋ

понедељак, 13. 07. 2020. у 12:09

КОМЕНТАР: Шта се десило са истином о Сребреници?

Новости

Без истине и правде нема мира - тачно је казала Мунира Субашић, сребреничка мајка у суботу, на мезарју у Поточарима.

Не рече Мунира да је "правда" одавно стигла наводне џелате. У Хагу добише 1.024,5 година робије док су Хрвати кажњени са 183, а муслимани са 41,5 година. И у судовима БиХ Србе осудише на преко 1.000 година затвора. Срби су за злочине добили више година робије него Немци у Нирнбергу 1946!

Истине нема. Када је рат у БиХ почињао 1991, према попису је муслимана у БиХ било 43,46 одсто, а 2013. године избројано је да их има више од 50 одсто. У РС живи више од 16 одсто муслимана, а у Федерацији ни два одсто Срба. Страдали су у бошњачкој борби за "мултиетничку грађанску" Босну?

За разлику од Срба, Бошњаци су после рата бројали и српске жртве (Немцима није пало на памет да броје мртве Јевреје). Према сарајевској књизи мртвих коју је саставио Мирсад Токача (у рату инспектор МУП у Сарајеву), "под тробојком" је погинуло 20.775 војника и 4.178 цивила. Тај податак Сарајева, службени је за Брисел и Вашингтон и Кандићку... не и за српске мајке.

Оне знају да су у "Мезарју геноцида" покопани и: Нусрет Салиховић, Сенад Јусић, Салчин Хоџић, Аљо Хусеиновић...баш из Поточара који су на Петровдан 1992. попалили: Гниону, Јеремиће, Мановиће, Брежане, Загоне, Залазје, Сасе (47 српских жртава), 8. августа Јежестицу (девет) или 24. септембра Подравање (32)... Укупно 3.262 српска сина.

Гадна је сребреничка прича. У Поточарима, на споменику са бројем и три тачке, уклесане су речи Мустафе Церића, исламског поглавара током рата:

"Нека освета буде Правда! У име Бога Милостивог, Самилосног, Молимо Те Боже Свемогући, Нека туга постане Нада, Нека мајчина суза Буде молитва: Да се никоме никад Не понови Сребреница!"

А истина?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

laki

13.07.2020. 13:37

@vaha - Zločin je i da je samo jedan zarobljenik streljan, a još veći zločin kad u ubijene u Srebrenici računate i žive koji se šetaju po belom svetu, računate borce koji su poginuli u borbama širom Bosne pa su njihovi ostavi sahranjivani u Srebrenici a zločin je na hiljade pobijenih srpskih civila u okolnim selima oko Srebrenice. Ne pozivate se na Međunarodni sud, jer je celom svetu jasno kakav je to sud. Da bi se crnile muslimanske žrtve moraju se isto tako ceniti i srpske. Brz toga i dalje će mo živeti u jazi i manipulacijama.

Arsenije

13.07.2020. 12:33

Džabe zamagljujete priču. Muslimani su posle pada Srebrenice ubijeni zločinački, bez suda, uglavnom kao zarobljenici, a ovi koji su dopali zatvora nisu bili nevini, već dokazano saučesnici zločina. Ti što su ih ubili, nisu bili Srbi, nego su bili ubice. Da li je to genocid ili ne, potpuno je sekundarno.

pravda

14.07.2020. 08:52

U svakom ratu postoji gresaka i ubijanje civila bez obzira na to da ne treba da se desi jer rat treba biti izvrsen izmedju vojske i nista vise, tako da svaki zlocin treba da se kazni. Ali masovno ubijanje civila znaci rat protiv covecanstva i cela medjunarodna zajednica treba da ga sudi za zlocin i genocid bez obzira koje to napravio dali su ti ljudi srbi, nemci, hrvati ili drugih. U ovom slucaju srbska komanda na celu sa Karadjicem su napravili genocid protiv muslimana i samo po ovome bi trebalo da izgube sva prava kojih su postigli da bi istorija ne bi ponovila. Jer u suprotnom to znaci da ukoliko mu dodje u krilo drugim narodima treba isto da mu rade jer znaci dobijes vise ako pravis zlocine, tako izgleda ova prica.