Ништа не ваља овај мој народ, мораћу да га мењам – поручује дубоко разочарани краљ Иби кроз перо чувеног француског драматурга Алфреда Жарија.

БРАНА

Новости

Живот је сам ових дана приредио велику драму у француском друштву. Измешале су се политичке карте, крајња десница је стигла на корак од власти. Усковитлале су се страсти, дигао се део јавности, протестујући против ситуације без преседана и оног другог дела народа који "не ваља".

Табак су пресавили спортисти, из Немачке се јавио капитен фудбалске репрезентације Килијан Мбапе, левица је извела стотине хиљада људи на улице. Траже да се направи брана против екстремне деснице. Како се прави та брана? Тако што се мења изборна воља људи? Тако што им се испере мозак? Тако што се у недељу дана убеде да нису у праву годинама формирајући сопствено мишљење? Тако што после неки не признају нову власт која је добила већину? Тако што се део нације супротстави оном другом?

Они који протестују се понашају као да последица може да промени узрок. Поставља се питање шта су протестом хтели да постигну, осим да кажу на којој су страни и да додатно подигну тензије у друштву. Они који су гласали за њих, гласаће и даље. Они други, могу само да их искритикују због непоштовања демократске воље народа.

Распуштајући скупштину, после изузетно високог скора крајње деснице на изборима за Европски парламент, француски председник Емануел Макрон је поручио да има поверења у свој народ да ће донети исправну одлуку на биралиштима за националну скупштину. Значи ли то да они који политички расуђују другачије не мисле исправно? Шта је, уосталом, исправно у политици? Воља народа не поседује жиг квалитета.

Све се представља тако као да се критиком крајње деснице дрвљем и камењем засипају само њени лидери. Као да иза вођа нема никог, као да за собом воде нему и слепу војску. Готово четрдесет одсто Француза изашлих на изборе за ЕП гласали су крајње десничарски. Врло опасно је говорити да су непријатељи народа, потцењивати их, криминализовати, дисквалификовати, демонизовати и вређати. На то указују и прави левичари којима је стало до демократије.

    

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...