Злочин и казна

Пише: Данијела Миладиновић

08. 04. 2024. у 17:51

Да сада изађемо на улице било ког града у Србији и грађанима поставимо питање: Да ли сте за то да се врати смртна казна за монструме који без трунке премишљања убијају нашу децу, попут "водовоџија" који су удавили малу Данку, или момка који је у Малом Орашју и Дубони пре близу годину дана побио деветоро младих - већина би вероватно рекла "да!" То показује и анкета од пре пар година где је више од половине грађана подржало смртну казну, а тек сваки четврти анкетирани био против.

Злочин и казна

Фото: Новости

А хоће ли се смртна казна вратити у наше правосуђе? Па, вероватно не. Упркос злочинима који су згрозили сваког нормалног човека и иницијативе коју, сада већ други пут, покреће председник Србије Александар Вучић, најтежа казна не примењује се у Европи, а њено враћање водило би и искључивању наше земље из Савета Европе и из система Европског суда за људска права, јер је као антицивилизацијски чин забрањена Европском конвенцијом коју смо и ми ратификовали. Такође, морали бисмо и да мењамо наш највиши правни акт, Устав.

Зато је и председник, говорећи о томе у суботу увече на ТВ Информер рекао да су оправдања оних који се противе враћању смртне казне озбиљна, између осталог и због чињенице да су и у правосуђу могуће грешке и да би био велики грех ако би се у неком моменту испоставило да је погубљен - невин човек.

Тешко је, ипак, већини грађана да не осете гађење, бес и жељу за осветом док читају детаље о непојмљивом одузимању живота нејаког детета, док читају исказе у којима осумњичени признаје да је "голим рукама задавио девојчицу и да је врло брзо издахнула". Као да је удавио пиле.

"За такве монструме и смртна казна је мало", коментарише се ових дана по друштвеним мрежама, док други тврде да је доживотни затвор, без шансе да икада изађе на слободу, већа казна за сваког таквог злочинца. Јасно је, ипак, само једно: у најстрашнијем, вечном затвору, сигурно остају маме, тате, баке, деке, браћа, сестре... мучки убијене деце. Ту правде нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните нуклеарно дугме (ФОТО/ВИДЕО)

ПУТИН НАРЕДИО ВОЈСЦИ: Притисните "нуклеарно дугме" (ФОТО/ВИДЕО)

РУСИЈА је поново извела тактичко распоређивање нуклеарног оружја и вежбу гађања дуж границе са Украјином, која је укључивала пребацивање лажних нуклеарних бојевих глава до складишта и аеродрома, где су утоварене на бомбардере.

13. 06. 2024. у 19:59

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги