ЗЕМЉОТРЕС УКАЗАО НА ПУКОТИНУ У САВЕСТИ ЧОВЕЧАНСТВА: Да у Сирију не може ући никаква хуманитарна помоћ

Ј. Матијевић

09. 02. 2023. у 07:00

РАЗОРАН земљотрес погодио је југоисток Турске - ова вест је муњевито обишла планету у понедељак ујутро. Потресни снимци његових стравичних последица с правом су одмах мобилисали свет у намери да се у ову земљу упуте специјализоване екипе за рашчишћавање рушевина и контингенти хуманитарне помоћи.

ЗЕМЉОТРЕС УКАЗАО НА ПУКОТИНУ У САВЕСТИ ЧОВЕЧАНСТВА: Да у Сирију не може ући никаква хуманитарна помоћ

Новости

Стидљиво, као да се не сме, са недопустивим закашњењем, па нек је трајало и минут, сазнали смо да је тај исти земљотрес разорио и север Сирије, да има хиљаде мртвих и повређених, да је материјална штета огромна. Али лошим вестима из ове земље ту није био крај, јер је снажан потрес свом својом снагом указао на недопустиву пукотину у савести човечанства: да у Сирију не може ући никаква хуманитарна помоћ због санкција које су јој раније наметнуле САД и ЕУ! Ако се неко и усуди да помогне, стићи ће га некакав "Цезаров закон о цивилној заштити Сирије", написан у Вашингтону и усмерен ка било којем појединцу, институцији или компанији која има пословну сарадњу са Дамаском.

Има ли краја лицемерју?! Може ли човек са макар трунком људскости у себи, у тренуцима овакве катастрофе и да помисли, а камоли да буде селективан било где у свету, посебно у земљи већ разореној ратом и постојећим санкцијама? Нису животи сиријске деце и народа мање вредни и, ако смо људи, руку у невољи морамо им пружити. Изговора нема, јер речи "санкције на хуманитарну помоћ" већ довољно "смрде нечовјештвом".

Вероватно их је, последња два дана, много пута чуо и лекар Вадах Шабар, из Сирије, некада београдски студент. У кратком телефонском разговору рекао нам је да је у његовом Алепу, ионако уништеном у рату, после земљотреса настао пакао. И додао: "Хвала вама из Србије што сте се сетили да питате како смо." Било је то најпотресније "хвала" које сам икад чула.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (13)

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио