ХРИШЋАНИ САМО ПО ПОТРЕБИ: Европљани на путу да постану људи и без вере и без душе

Радоје ДРАГОВИЋ

06. 12. 2022. у 07:00

ЉУДИ с мало вере - израз је који најбоље описује религиозност Европљана, који већ годинама окрећу леђа хришћанским црквама.

ХРИШЋАНИ САМО ПО ПОТРЕБИ: Европљани на путу да постану људи и без вере и без душе

Новости

Још је Ганди приметио да је Европа само по имену хришћанска и да се одавно клања само Мамону - божанству које симболизује злато и материјално богатство. Овај тренд своју кулминацију доживео је баш ових дана у Великој Британији, у којој је хришћанство први пут постало мањинска конфесија.

Да Европа губи хришћански дух одавно смо сведоци. Верници подједнако беже и од Католичке и од протестантских цркава. У Шпанији Црква се и даље поистовећује са Франком и диктатуром, у Француској још живе револуционарни лаицизам и секуларизам, у Немачкој катедрале се сматрају леглом афера и злоупотреба. Чак и у традиционално католичкој Италији, све са Ватиканом и папом, таксу намењену дијацезама Италијани радије уплаћују државним службама, јер Цркви - не верују.

Затирању хришћанског идентитета и етоса пуно је помогла и заједничка кућа Европљана.

Уградњом квазиграђанских вредности и екстремно либералне идеологије у своје темеље, Европска унија максимално је допринела да Европа изгуби живу веру, а све своје идејне вертикале смести у шољицу за еспресо.

И није довољно ни што православни теолози деценијама морају да доказују да су и њихове цркве део исте старе Европе, него се још правда и поздравља упад украјинске државе у Кијевску лавру, која хиљаду година негује и шири истински хришћански дух. Свака нова подела и сваки актуелни расцеп православља у Бриселу и Лондону поздравља се као тобожња победа савремености, демократије и људских права.

Хришћани су у Британији дефинитивно мањина, а на истом путу су у већини држава ЕУ.

Питање је само када ће Европљани са мало вере постати људи не само без вере него и без душе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну