ТУНЕЛ: Шта нервира приштинске менторе који преко свог Куртија изазивају нови хаос на КиМ

Драгутин Стевановић

01. 07. 2022. у 11:00

КАО да је било пре сто година и као да се дешавало неком другом када су нам обећавали цвећем посут европски пут.

ТУНЕЛ: Шта нервира приштинске менторе који преко свог Куртија изазивају нови хаос на КиМ

Новости

Брзо се испоставило да смо сели у спори воз, али су нас тешили да имамо срећу што идемо на два колосека. Први, реформе и усклађивање са правилима ЕУ, а други решавање косовског чвора.

У ком тренутку смо ушли у тунел где су се ти колосеци укрстили, више и није битно. Прихватили смо да педантно испуњавамо обавезе, више због себе него због њих. Рекли су нам шта треба како бисмо напредовали у скрининзима и поглављима. Е, кад смо дошли до кластера, бацили су на сто отворене захтеве - признајте Косово, уведите санкције Русији.

Ово прво, гарантујемо, није писало на путоказу ка ЕУ, нити на возној карти кад смо ономад преседали. Санкције Русији тад нису биле актуелне, мада и пре рата у Украјини нису пропуштали ниједну прилику да нам држе лекције о неопходном одупирању "малигном утицају" Москве. Преговарачки оквир, којег смо се ми држали, верујући у европске вредности, њиховим званичницима је постао тесан. Берлин отворено тражи да признамо лажну државу, тај ехо се брзином светлости проширио по целом Старом континенту, а чуло се све до САД одакле су и први викнули. И сад папагајски понављају мантру о "неопходној сарадњи двеју држава".

Наша држава је заузела јасну позицију - настављамо европски пут, али нема признавања тзв. Косова. И шта се дешава? Приштински ментори, преко свог Куртија, изазивају нови хаос на КиМ како би сву одговорност свалили на Београд, без обзира колико то кошта српских живота. Боде им очи та политичка, посебно војна неутралност, нервира их што се држимо међународног права, што разликујемо правду од неправде. Што нисмо у тунелу...

И што наш воз није испао из шина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИШИЋ НА БРЕГАЛНИЦИ: Како је албанска побуна пензионисала Жућу