БРУЦОШИ: По свему судећи, ускоро ће за катедрама бити само лоши ђаци

Ивана Мићевић

30. 06. 2022. у 11:00

И ОВЕ године студије срске књижевности моћи ће да се упишу без иједног освојеног бода на пријемном испиту. Већ деценију гледамо срозавање квалитета студената српског језика и књижевности, а на уписним листама увећава се број лоших ђака.

БРУЦОШИ: По свему судећи, ускоро ће за катедрама бити само лоши ђаци

Новости

Чињеница је да за све наставничке факултете влада све мање интересовање, да млади неће у просвету, правдајући одлуку малим платама у школама, лошим статусом просветара, мањком поштовања родитеља и деце према овој, некада уваженој професији. Али и са тим предубеђењима, на другим факултетима који образују будуће педагоге, и интересовање и квалитет бруцоша ипак су већи. Тако да је сумња да постоје и други разлози за мрзовољу младих према сопственом језику и књижевности потпуно оправдана.

Годинама се смањује фонд часова српског језика и књижевности у средњим школама.

Класично образовање замењује дуално, читање уступа место сатима праксе. Држава сама ђацима даје најбољи пример небриге за сопствени језик и писмо. Годинама се предлог закона који је требало да заштити национално писмо и језик вукао по фиокама. А када је коначно усвојен, његовим применом не бави се готово нико.

Лингвисти су узалудно тражили натпредметни статус српског језика, да му се у настави да већи значај, али и та иницијатива отишла је у ветар. Молили су и да се повећа број часова српског језика у школама, образлагали да смо убедљиво на зачељу у Европи по томе колико имамо наставе матерњег. Ни то није имао ко да чује.

Тако да, осим ретких заљубљеника и добрих ђака на врху листе будућих студената српског језика и књижевности, не треба да чуди што већину чине они који би тешко могли да упишу нешто друго. Некада је занимање професор било престижно, а ускоро ће, по свему судећи, за катедрама бити само лоши ђаци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље