ДОБАР МАЈСТОР ЗЛАТА ВРЕДАН: Због мањка добрих радника, грађани заврше као мета превараната

Сњежана Видачковић

29. 06. 2022. у 12:00

НИЈЕ никаква новост да фризерка зарађује више од професорке математике, а плата молера или ауто-механичара неретко је већа од инжењерске.

ДОБАР МАЈСТОР ЗЛАТА ВРЕДАН: Због мањка добрих радника, грађани заврше као мета превараната

Фото И. Маринковић

Због дубоко укорењеног мишљења да занате уписују само ђаци којима лоше оцене не дозвољавају да се баве неким од популарних занимања, ових дана имамо непрегледне редове младих на пријемним испитима за психологију, ИТ, менаџмент, док истраживања показују да Србији недостаје око 90.000 мајстора! И то нам стиже на наплату.

Добар електричар, кувар, молер, водоинсталатер, фризер, керамичар, грађевинац тражи се попут "сувог злата", а тако се и плаћа. Кречење зидова, постављање изолације, нове столарије и уопште реновирање заказује се унапред, а на слободан термин чека се по неколико месеци. Када се покваре веш-машина, фрижидер, шпорет или пукне цев у кући, зове се први слободан мајстор из огласа. За цену поправке се и не пита ако долазак закаже за неколико дана.

Ситуација у којој је посла много, а квалификованих и доступних радника мало, погодује преварантима којих је све више. То су недавно осетили житељи зграде у београдском насељу Падинска скела, који су са "предузетником" брзо договорили обнову комплетне фасаде. Тражио је и добио део новца унапред. Поставио је неколико скела, обећавао како "ускоро стиже екипа његових грађевинаца", радио три дана и нестао са капаром од 6.450 евра. Искључио је телефон, а када га нису нашли ни на кућној адреси, станари су против њега поднели кривичну пријаву.

Зато, ако у огласима нађете "мајстора" који тражи паре унапред и каже да ће доћи да кречи "за који дан", размислите још једном. Трагајте даље за правим мајсторима, којих је све мање, а препознаћете их по вештини која се не учи - части и чврстој речи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)