ОДЕЉЕЊЕ ЗА ЛАЖИ: Опсежна документација о вишедеценијском британском систематском дезинформисању мало кога је изненадила

Ивана СТАНОЈЕВИЋ

21. 05. 2022. у 11:17

Постоји оправдана бојазан да ће докази о британском фабриковању дезинформација током Хладног рата заувек остати у фиокама, уместо да кривци сносе последице

ОДЕЉЕЊЕ ЗА ЛАЖИ: Опсежна документација о вишедеценијском британском систематском дезинформисању мало кога је изненадила

Ивана Станојевић

БРИТАНСКА "кухиња", још једном је доказано, деценијама је тровала по свету. При њеном Министарству спољних послова, (зло)гласном Форин офису, педесетих година прошлог века основан је сектор за креирање и сејање дезинформација, усмерених ка тадашњем СССР, али и другим метама Хладног рата. Такозвано Одељење за истраживање информација (ИРД), током две деценије, успешно је стварало тензије, хаос и насиље у Африци, Азији и на Блиском истоку, што је правац историје неретко усмеравало у складу са британским интересима.

Опсежна документација, са које је управо скинута етикета "тајно", подигла је велику прашину, али није изненадила оне који памте бројне безочне лажи Британаца и њихове стравичне последице. Истинитост тих, из Лондона лансираних "информација", ни до данас није доказана, па тако ни постојање оружја за масовно уништење у Ираку. На то се, међутим, позивао тадашњи станар Даунинг стрита бр. 10, Тони Блер, кад је у рат против Садама Хусеина и ирачког народа увукао, наравно нимало наивног, америчког председника Џорџа Буша, односно, САД.

Како је више година касније, употребивши импозантних 2,6 милиона речи, доказао такозвани Чилкотов извештај који је име добио по свом главном аутору, дипломати Џону Чилкоту, Блерова грешка је непобитна. Слање трупа у Ирак могло је, оценила је тада немачка штампа, да му донесе титулу ратног злочинца. "Чилкотов извештај, завршио се, нажалост, тамо где би невоље за Блера тек могле да почну", коментарисали су берлински аналитичари.

Сада постоји више него оправдана бојазан да ће се исто догодити са документацијом ИРД, те да ће докази о британском фабриковању дезинформација током Хладног рата, које она обилато пружа, заувек остати у фиокама, уместо да кривци сносе последице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?