ЛУТАЊЕ ЗБОГ АДРЕСЕ: Зашто суд у Београду неће да суди хрватским злочинцима

Слађана Матић

20. 05. 2022. у 11:12

Судија Мирјана Илић већ двапут неће да прихвати оптужницу против Бранка Тунића, Албанца католика и хрватског држављанина, чувара у загребачком логору Ракитје у септембру 1991. године

ЛУТАЊЕ ЗБОГ АДРЕСЕ: Зашто суд у Београду неће да суди хрватским злочинцима

Новости

ТО што Хрватска неће да суди својим злочинцима за ратне злочине над Србима, што своје злочине слави као херојске победе, донекле би се могло и разумети.

Али, како разумети то што српски судија Суда за ратне злочине у Београду неће да суди хрватским злочинцима!? Мирјана Илић већ двапут неће да прихвати оптужницу против Бранка Тунића, Албанца католика и хрватског држављанина, чувара у загребачком логору Ракитје у септембру 1991. године. Тужилаштво га је оптужило за ратне злочине, због убиства заробљеног војника ЈНА Марка Утржана (20), из Кикинде, и пребијања, мучења и злостављања још 13 заробљених српских младића, који су тад војску служили у Хрватској.

Пошто је судија Илић у фебруару вратила оптужницу на дораду са налогом да се покуша прибавити Тунићева адреса у Хрватској, исто је урадила и сад у мају, иако је тужилаштво обавестило да Хрватска неће да им је достави. Наложила је тужилаштву и да доставе пресуду Жупанијског суда у Загребу из 1997. године, којом је Тунић ослобођен оптужби за убиство у прекорачивању граница нужне одбране. Ни њу Хрвати неће да дају, али судија Илић каже - покушајте још једном. Судија, ви треба да му судите за ратни злочин над заробљеницима, а не за нужну одбрану.

И сад је цео случај упао у пат-позицију. А јасно је да се злочин десио. Тунић је Марка убио пред сведоком. Још 13 људи спремно је да прича о тортури коју су преживели и Бранка Албанца су на слици препознали као најсуровијег злостављача.

Коме користи ово развлачење и стајање у месту? Правда чека 30 година на оптужницу. Је ли треба још толико да би ступила на снагу? Како се суди другима у одсуству? Има ли суд њихове адресе? Ако ће помоћи, судија, послаћемо вам адресе Маркових родитеља и сестре у Кикинди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИМА МЕСТА ЗА ТУНИС: Уколико трагате за другачијом дестинацијом за летовање, предлажемо Тунис