СО НА РАНЕ: Изостанак правде и даље разара све оне који су изгубили своје најмилије у Тузли

Владан Самарџић

17. 05. 2022. у 09:48

Не зарастају ране сведоцима масакра муслиманских паравојних хорди над њиховим другарима у “Тузланској колони” пре три деценије

СО НА РАНЕ: Изостанак правде и даље разара све оне који су изгубили своје најмилије у Тузли

Новости

ТУЗЛА нам још соли ране из колоне смрти.

Само ова, једна реченица Славка Новаковића, тог маја 1992. године, војника резервисте ЈНА, данас инвалида, пече као со на живој рани. Рани, која не зараста ни пуне три деценије касније. Не зараста Славку, не зараста Марку, ни Радовану... сведоцима масакра муслиманских паравојних хорди над њиховим другарима, голобрадим младићима у војним возилима, мучки, из заседе побијеним у "Тузланској колони" током договореног, мирног извлачења из касарне "Хусинских рудара" према Бијељини и даље ка Србији.

Со из овог, надалеко чувеног града соли у "Југославији у малом", разара живе ране онима који су у предвечерје ратног вихора у БиХ изгубили децу, изгубили своје најмилије. Разара живе ране и онима који су остали да сведоче о погибији, званично побројаних 59 и заувек обогаљена - 44 припадника тадашње "наше" народне армије.

Разара из дана у дан. Разара, а мислили су да ће барем мало престати да боли, помислили и да ће ту, страшну со да однесе, да раствори речица Солина, тамо, према насељу Брчанска малта, где су у војним возилима, међу солитерима, висили скелети изгорелих војника. Изрешетаних и изгорелих, наочиглед крви жедне публике којој је колона сервирана у живом, унапред припремљеном преносу на локалној ТВ. Припремљеном и сервираном да се на тацни чују јауци рањених младића који су се стапали са бректањем војних возила... Младића остављених да без команде у том живом преносу одлазе у смрт.

Никада неће престати све да нас разара. Нити може. Нити сме. Због 59 побијених, 44 рањена, 140 заробљених па мучених. Због злочина над војницима који нису могли да се бране. Злочина без казне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)