НЕЋЕ МОЋИ: Кад Истиномер проверава - у реду је да украјински десничари муче и везују Роме

Филип Родић

10. 04. 2022. у 12:00

ИСТИНОМЕР, "независни медиј" који се бави "провером чињеница", одлучио је ових дана да раскринка "ужасну" руску пропаганду која, како би њихове колеге са Н1 рекле, без "независно потврђених информација" кијевску хунту оптужује за нацизам.

НЕЋЕ МОЋИ: Кад Истиномер проверава - у реду је да украјински десничари муче и везују Роме

Фото: Приватна архива

Укратко, на друштвеним мрежама, пре свега на "Фејсбуку" (чији је Истиномер партнер у разоткривању лажи), појавиле су се фотографије Ромкиња и Рома везаних за стубове и лица намазаних зеленом бојом, што је флагрантан доказ нечовечног поступања, шта год да је разлог томе.

"Потресне фотографије заиста јесу чин еклатантне дискриминације и насиља", невољно признаје Истиномер и онда додаје оно чувено "али" - "међутим Роми са снимака нису мучени од стране украјинске војске, полиције, нити Азова". Јесте да изгледа грозно, али ово је "ситуација у којој нам је познавање локалног контекста кључно у разоткривању истине", пише Истиномер. Дакле, према њима постоји "контекст" у којем треба имати разумевања за неприхватљиво.

НАЈПРЕ, Истиномер истиче да се не ради о избеглицама из Кијева, него о локалним џепарошима ту тврдњу заснивајући на наводима једне ромске организације из Чешке која се позива на Јулиана Кондура, "адвоката и активисту за људска права из Украјине", који не спори аутентичност фотографија, него их дискредитује тврдњом да су оне до јавности дошле преко телеграм канала који припада "руским агентима" (ово је, као, "независно потврђена информација"), односно новинару Владимиру Соловјеву "Путиновом пропагандисти" (опет "независност" просто пече очи). Конодур је недвосмислено "објективни активиста", а Соловјев "покварени пропагандиста".

Разумевање које Истиномер показује за везивање људи за бандеру и фарбање њихових лица јер су ромски џепароши у рангу оне реченице "знамо ко овде воли да краде", коју у филму "Ко то тамо пева" изговара "Брка", искарикирани српски германофил којег глуми Бата Стојковић, лик који је изговорио и да би се, када би Немци "дошли" у Србију "макар знао ред и дисциплина".

ПОСЛЕ овог "ди бесте" момента, долазимо до тренутка "није шија, него врат". Роме (па макар они били и наводни џепароши) у Лавову без икаквог суда и закона не кажњавају припадници украјинске војске, полиције, или Азова, него "екстремно десничарска група Ловци која прогони Роме када их наводно ухвати у џепарењу на јавним местима". "Управо су спорне фотографије настале током једне такве акције, 21. марта у Лавову, када су локални осветници Роме везивали за стубове", пише Истиномер. Па онда је све у реду! Онда је у реду да власти Србије не спречавају такозване "локалне патроле" да прогоне илегалне мигранте по Београду, зар не?

Само чак и у таквој перцепцији овог злочина постоји проблем. Иако се на "спорним фотографијама", како кажу, углавном виде само крајње понижене жртве, на једној се поред везане Ромкиње назире и лице у војној униформи са украјинском заставом на рукаву. Ако војска, полиција и украјинске власти и нису одговорне за овај злочин, како то тврди Истиномер, зашто га нису спречиле? Подсетили бисмо колеге да ни Веселин Шљиванчанин, ни ЈНА нису стрељали заробљене Хрвате у Овчари, па су осуђени суштински јер злочин нису спречили, због нечињења. Да ли ће, с обзиром на контекст и "локалне осветнике" у Вуковару колеге из Истиномера рећи да је Шљиванчанин невин и супротставити се хашкој "правди"?

АЛИ немојте то очекивати, јер исти они који стоје иза хашке правде, стоје и иза садашњих власти у Украјини, али и иза Истиномера и његове кровне организације, Црта. Када погледате списак њихових "партнера", односно ментора и дародаваца, види се да се ради о самом крему западне олигархије и "дубоке државе" од Фонда браће Рокфелер, преко Сорошеве Фондације за отворено друштво, Балканског фонда за демократију, Мајкрософта и Гугла, до Стејт департмента, амбасада САД, Велике Британије, Немачке, Холандије"

МОЖДА заиста овај случај везивања људи за бандере и фарбања њиховог лица и није доказ неонацистичког карактера украјинских власти, али је, онда, доказ озбиљне заражености украјинског друштва овим злом. Украјинска власт ће бити одговорна за овај злочин ако га не процесуира, баш као што Кијев, можда, није био директно одговоран за спаљивање оних људи у Одеси 2. маја 2014, пошто су то, на очиглед полиције, учинили "локални (и мање локални) осветници", али је одговоран јер никога за то није осудио.

А за шта је одговоран Истиномер? У најмању руку за двоструке стандарде, релативизацију злочина и амнестирање украјинских власти. Зашто то раде? Јасно је, посебно када се узме у обзир ко их финансира и да су "званични партнер фејсбуку у сузбијању дезинформација".

Истом оном фејсбуку на којем је било дозвољено позивати на убиство Руса и Путина (Ројтерс, 10. март).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)