ОГРАДЕ И “ЗЕБРЕ” ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЖИВОТА: Још једна трагедија показала шта се догађа кад надлежни не чују глас грађана

Милица Станојковић

29. 01. 2022. у 10:12

Кад гину деца, макар и својом грешком, струка и управа морају да чују и да попусте

ОГРАДЕ И “ЗЕБРЕ” ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЖИВОТА: Још једна трагедија показала шта се догађа кад надлежни не чују глас грађана

Милица Станојковић

ПОСЛОВИЦЕ - преко прече, наоколо ближе, држе се често надлежни када уводе сигнализацију за пешаке, поготово у престоници. А и ригидно, путањом правилних линија исцртаних прецизним математичким прорачунима саобраћајних стручњака у теорији, крећу се и када ситуација на терену показује да алгоритми греше и косе људске животе.

Да су правила ту да уведу ред и олакшају живот грађанима, а не да корист од казни за прекршаје истих превагне, а прича се да само Град Београд инкасира око три милиона евра, више пута се демантовало у пракси. Као у случају саобраћајног решења сигнализације у новобеоградској улици Др Ивана Рибара где је, претрчавајући коловоз ван пешачког прелаза, недавно настрадала десетогодишња девојчица.

Да предупреде несрећу и укажу надлежнима да им наменуто решење - зебра на 100 метара од стајалишта аутобуса - свакодневно отежава функционисање, покушали су станари овог насеља. Као што то обично бива, и у другим градовима и у другим случајевима, струка је остала закована за флоскуле. Овог пута је да поменута зебра на "оптималан начин опслужује" пешаке. Као да су ти исти пешаци нека невидљива ствар, а не они који гласно говоре да то за њих ипак није оптимално.

На овом малом примеру, службе и управа су могли да покажу да су ту за мале људе и да их чују. Да изместе стајалиште ближе пешачком прелазу или исцртају нови. Сетимо се чувене Чедине зебре, рецимо. У оваквим случајевима фали бирократске гипкости и здраве логике и да се не тренира германска бескомпромисност, која је почесто изиграна на много важнијим темама и местима. Кад гину деца, макар и својом грешком, струка и управа морају да чују и да попусте. Јер, некад је важна нијанса, није све само црно или само бело, као на зебриној кожи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНИ МИТОВИ: Од свих заблуда Запада, највећа је она да могу да мисле за друге