ФЕЈК ИНФОРМАЦИЈЕ: Ширењем лажних вести Вашингтон жели да наштети не само Русима, него и Кинезима

БРАНКО ВЛАХОВИЋ

25. 01. 2022. у 10:14

Све ово подсећа на предигру за украјински муњевити поход на Донбас. Пример Сакашвилија је пак више него поучан

ФЕЈК ИНФОРМАЦИЈЕ: Ширењем лажних вести Вашингтон жели да наштети не само Русима, него и Кинезима

Новости

ДЕСЕТАК дана пре почетка беле Олимпијаде у Пекингу дипломате САД су већ освојили једну златну медаљу - у лагању. Прошле суботе је америчка агенција Блумберг објавила вест како су им дипломатски извори пренели да је кинески лидер Си Ђинпинг замолио руског председника Владимира Путина да не нападне Украјину док трају Олимпијске игре.

Наравно да је то била намерно емитована лаж. У понедељак је кинеско министарство спољних послова објавило саопштење у коме се категорички тврди да је вест неистинита. Пре тога је портпаролка руског МИП Марија Захарова рекла да то није само фејк, већ специјална операција америчких служби.

Да је заиста тако, потврђује и то што је и после демантија Вашингтон наставио са својом причом. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је казао у интервјуу Си-Би-Есу да Олимпијада неће утицати на могући напад Русије на Украјину. Он сматра да власти у Москви доносе решења полазећи од Путинових оцена шта Русији одговара.

Ширењем лажних информација Американци желе да наштете не само Русима већ и Кинезима. За разлику од њих, њихових највернијих савезника, чији политички и дипломатски представници неће учествовати на отварању Олимпијских игара, Путин је обећао Си Ђинпингу да ће заједно са њим бити на свечаној трибини..

Американци се сигурно сећају свог греха, када су наговорили председника Грузије Михаила Сакашвилија да у време отварања Летњих олимпијских игара у Пекингу 2008. нападне руске миротворце на граници Јужне Осетије. Тада су га амерички инструктори убедили да "руски медвед" спава и да блицкригом може освојити Јужну Осетију. Епилог је познат, после пет дана је капитулирао. Све ово подсећа на предигру за украјински муњевити поход на Донбас. Пример Сакашвилија је пак више него поучан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)