БИТКА ЗА РАЂАЊЕ: Сваки ударац на белу кугу је бољи него немо посматрање све црње статистике

Љиљана Бегенишић

27. 11. 2021. у 10:51

Економски пакет за подстицање рађања мора да прати и јака кампања за промену ставова, да се одустане од матрице - проживећу мало, важан је комодитет, а дете на крају

БИТКА ЗА РАЂАЊЕ: Сваки ударац на белу кугу је бољи него немо посматрање све црње статистике

Новости

НЕ познајем никога ко ће одлучити да добије дете само зато што му држава даје новац како би подстакла на рађање. Ово се најчешће чује чим држава одлучи да финансијским мерама стимулише наталитет.

Тако је и ових дана, када се најављује нови пакет помоћи младим родитељима - 300.000 динара за прво дете, бенефиције и за друго и треће, олакшице током судија за студенте који се одлуче на родитељство.

Међутим, много је више оних који поздрављају намеру државе да започне контранапад у најважнијој бици - за очување нације. Пад броја новорођених и раст број преминулих одавно су алармантни. Зато је сваки ударац на белу кугу бољи него немо посматрање све црње статистике.

Свесни су и аутори новог пакета мера да за стварање велике породице није пресудан новац. То показују и подаци да се највише малишана рађа у сиромашним кућама, док су куће богаташа "окићене" материјалним вредностима, али не и бројним потомством. Срби нису изузетак. Економски развијене државе у Европи, као и Америка и Аустралија, имају ниску стопу рађања.

Да би се остварила проста репродукција потребно је да стопа родности буде 2,15 дете по жени. У Србији то је 1,5, а просечна жена у западној Европи рађа 1,6 деце, у Великој Британији 1,7. Демографски слом доживљава најбогатија државе Европе - Немачка, у којој је стопа наталитета 1,5 деце по жени. Са истим проблемом бори се и Данска која је увела значајне стимулативне мере, али узалуд. Ситуација је потпуно другачија у сиромашним земљама - у западној Африци једна жена роди седморо деце.

Због тога економски пакет за подстицање рађања мора да прати и јака кампања за промену ставова. Да се одустане од матрице - проживећу мало, важан је комодитет, а дете на крају. И да се зна: дете није терет, већ задовољство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)