ШУМАРИЦЕ ОСТАЈУ У СРЦУ: Неке догађаје из историје никада не смемо заборавити

Драгана МАТОВИЋ

23. 10. 2021. у 10:11

Добро је што представници народа који су у ратовима остављали крваве трагове, имају снаге да признају осећај стида, али и срамота, и грех је што се потомци невиних жртава лако препуштају забораву.

ШУМАРИЦЕ ОСТАЈУ У СРЦУ: Неке догађаје из историје никада не смемо заборавити

Новости

ПОСЛЕ много година, обележавање ужасавајућег масакра у Шумарицама 1941, добило је медијску пажњу какву заслужује. Коначно се и Јавни сервис "осмелио" да церемонију преноси директно на Првом каналу и за то би требало да захвалимо председнику Александру Вучићу који се поклонио сенима убијених крагујевачких ђака и недужних грађана.

Велики школски час још једном је подсетио на неколико хиљада потпуно невиних људи, међу којима је било и ђака и професора, којима су на бестијалан начин одузети животи, само зато што су припадници народа који није могао да се помири са окупацијом своје земље.

Оваквих догађаја у нашој историји било је много, али склони самозабораву и окупирани оним што је дневно и пролазно, по правилу, таква страдања полако гурамо у страну. Чак су и поједини председници, попут Томислава Николића, почели да "беже" са тог часног школског часа.

Одређени догађаји у сопственој историји се никада, ни за тренутак не смеју заборавити, указала је Клаудија Рот, потпредседница Бундестага, као први високи званичник Немачке који је одао пошту жртвама у Крагујевцу.

Изражавајући осећај срамоте што стоји на месту које је у немачком памћењу и историји скоро непознато, Ротова је истакла да се овај "дан дубоког бола и суза" не сме никада заборавити.

Добро је што представници народа који су у ратовима остављали крваве трагове, имају снаге да признају осећај стида, али и срамота, и грех је што се потомци невиних жртава лако препуштају забораву. Злочини почињени у Крагујевцу, Краљеву и другим местима, не смеју да нам измакну из видокруга и сећања, јер представљају симбол слободоумља једног народа.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)