ЛИЧНИ СТАВ Небојша Човић: "Курти и шаптачи"

Небојша Човић

21. 10. 2021. у 09:40

ВЕЋ неколико година упозоравам на то да постоји намера албанских политичара са Косова и Метохије и њихових шаптача из међународне заједнице да оснивање Заједнице српских општина, које је међународна правна обавеза приштинских привремених институција предвиђена Бриселским споразумом, представе као њихов крајњи компромис у постизању некаквог "правно-обавезујућег" споразума који би косметским Албанцима требало да донесе то дуго сањано признање.

ЛИЧНИ СТАВ Небојша Човић: Курти и шаптачи

Фото Н. Параушић

Несхватљива је наводна немоћ западних ментора косовског државног пројекта да албанске политичаре натерају да испуњавају своје обавезе предвиђене споразумима које су и једни и други и сами потписали, као што је несхватљива и та флоскула коју упорно понављају о коначном "правно обавезујућем споразуму", као да до сада потписани споразуми и планови одобрени од стране Савета безбедности Уједињених нација који су дезавуисани и од стране приштинских привремених институција и од стране најутицајнијих западних земаља, нису били правно обавезујући!

То се уклапа у методологију коју примењују од јуна 1999. године којом се потпуно игнорише кровни обавезујући међународно-правни документ, Резолуција Савета безбедности 1244, као и сви споразуми који су уследили, у покушају да се "државност" овог окупираног дела наше територије постигне политиком свршеног чина и сталним креирањем нових криза, које имају за циљ да се Косово и Метохија потпуно очисти од Срба и затру сви трагови њиховог вековног присуства.

Фото И. Маринковић

Срамотно је и лицемерно то упорно затварање очију оних који активно подржавају "државу Косово" на систематско уништавање цркава, гробаља, нападе на српске породице и имања.

Срамотно је то да на територији, где годинама локалне силеџије угрожавају имовину манастира Високи Дечани кршећи и међународне обавезе и сопствени "устав", где се месецима окупља руља и напада једну једину жену која је имала храбрости да се после 20 година врати свом дому, Запад говори о владавини права.

Поздрављам одлуку српских политичара на КиМ о орочавању формирања Заједнице српских општина, такав приступ и јавно већ дуго заступам, и сматрам да би томе требало додати и пуну имплементацију одлука које се тичу заштите својине и опстанка Високих Дечана. Наша конструктивност и спремност на разговор је неупитна, али је апсолутно неопходно да уместо реактивног односа у овом процесу почнемо да се понашамо проактивно и ефикасно заштитимо и наш народ и наше интересе на овом окупираном делу наше територије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)