“НАИВНА” СУПРУГА: Промоција књиге Куртијеве жене у Београду оставила осећај мучнине

Јелена Матијевић

25. 09. 2021. у 10:33

Ово што се догодило у четвртак с правом је названо "раскошни другосрбијански аутошовинизам", јер се обрнута ситуација никада не би могла догодити у Приштини

“НАИВНА” СУПРУГА: Промоција књиге Куртијеве жене у Београду оставила осећај мучнине

Новости

ПРОМОЦИЈА књиге "Идеја слободе и самоопредељења" Рите Аугестад Кнудсен, супруге Аљбина Куртија, усред Београда, и то у дану када су његови до зуба наоружани специјалци хапсили и пребијали Србе на Брњаку, окарактерисана је као скандал.

Али, блага је то реч за бруку и саблазан, а највише за осећај мучнине које су нам приредили Хелсиншки одбор за људска права и Соња Бисерко, са гостима Душаном Јањићем, Драганом Ђукановићем и њиховом братијом из региона.

Све и да је Куртијева госпођа написала књигу јединствених, досад невиђених рецепата за специјалитете кухиње родне јој Норвешке, њено промовисање у четвртак у српској престоници било је у најмању руку непримерено. Али Куртијева супруга није домаћица из Норвешке, већ жена која се у свом раду уско бави проценама ризика везаним за тероризам, екстремизам, радикализацију и мађународно право на КиМ! И, наравно, удата је за неког ко је 2000. године осуђен за тероризам и рушење територијалног интегритета једне суверене земље.

Све то је, свакако, њено и право оних који су промоцију организовали. И нико им га не спори. И Београд је, истина, увек био отворен град, чак и за оне који Србима раде о глави. Али, ово што се догодило у четвртак с правом је названо "раскошни другосрбијански аутошовинизам", јер се обрнута ситуација, чак и у случају да је у књизи све апсолутна истина, никада не би могла догодити у Приштини, будући да ниједан Албанац не би ни помислио, а камоли организовао, промоцију дела које промовише српске политичке идеје. Они чак ни о несталима из рата 1999. неће да разговарају!

Не чуди зато што се Куртијева госпођа захвалила организаторима на преводу и промоцији књиге. И они су, без сумње, на то поносни, а за огорчење Срба ионако одавно не маре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)