ЗЛОЧИНАЧКИ ПОКЛИЧ ПРАКТИЧНО ЛЕГАЛИЗОВАН: И Туђман га је забранио, али данашња Хрватска се не одриче усташког поздрава “За дом спремни”

Јурица КЕРБЛЕР

26. 08. 2021. у 10:04

Свако толерисање усташких симбола тешка је увреда и за породице жртава и за демократску јавност

ЗЛОЧИНАЧКИ ПОКЛИЧ ПРАКТИЧНО ЛЕГАЛИЗОВАН: И Туђман га је забранио, али данашња Хрватска се не одриче усташког поздрава “За дом спремни”

Архвиа

СЕДЕМАДЕСЕТ и шест година после Другог светског рата Хрватска је ваљда једина земља у Европи која није до краја рашчистила са мрачном прошлошћу. Очито од новог покушаја да се промени закон и потпуно забрани усташки поздрав "За дом спремни" неће бити ништа, јер актуелна власт тврди да је довољно све што је до сада учињено на спречавању истицања фашистичких симбола.

Као, усташки поклич је мало забрањен, а мало није, па хосовци на основу препоруке неког фамозног Повереништва за суочавање са прошлошћу могу да га користе у посебним приликама. Као када би у Немачкој оно злогласно "Зиг хајл" некад било дозвољено, а некада не.

То хрватско кокетирање са наслеђем НДХ изиритирало је и Аустријанце који су након окупљања усташких носталгичара на Блајбургу експресно променили закон и увели драстичне казне за павелићевску иконографију. У Хрватској пак ништа од тога. Да би апсурд био већи ХОС-ов усташлук забранио је чак и Фрањо Туђман деведесетих, а сада, толико година после, не само да се то толерише, већ се на неки начин и легализује.

Све се своди на обрачуне странака, а заборавља се да је цивилизацијско питање број један јасан став према фашизму. Усташком поздраву "За дом спремни", под којим су убијани Срби, Јевреји, Роми, али и неки Хрвати није место у данашњој Хрватској. Све друго, па и ова кукавичка формулација Повереништва, само су бег пред истином, а она је та да су усташе починили страшне злочине, убијали недужне људе, продали хрватску територију и на крају кукавички побегли. Свако толерисање усташких симбола тешка је увреда и за породице жртава и за демократску јавност, а догађа се то баш када црнокошуљаши дефилују уз поклич "За дом спремни", па било то и у тим "посебним приликама". Са фашизмом напросто не сме бити компромиса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

МАТИ СЕ БОРИЛА КАО ЛАВИЦА: Мама Наташе Миљковић у затворској болници, тата у новинама - а она је живела сама са собом