НЕЋЕ МОЋИ, Под Главашевим крилом

Филип Родић

04. 07. 2021. у 10:41

СЕЋАМ га се по једном занимљивом детаљу, кад је 1991. године, у време када је још почињао рат у Хрватској, Главаш, на један спектакуларан начин, ушао у редакцију "Гласа Славоније", где сам био главни уредник и, фактички, преузео редакцију на начин како се то може видети једино у неким филмовима који говоре о јужноамеричким диктатурама - испричао је новинар Драго Хедл пре десетак година за пропагандни сервис америчког Конгреса "Радио Слободна Европа".

НЕЋЕ МОЋИ, Под Главашевим крилом

Приватна архива

Сличну причу, али са мало више детаља, Хедл је поновио и седам година касније за "Балкан инсајт" сведочећи у њиховом тексту поводом 12. годишњице суђења Бранимиру Главашу за бруталне злочине над српским цивилима у Осијеку у оквиру случајева названих "Гаража" и "Селотејп". Да бих, онима који не знају, дочарао колико су ти злочини заиста били зверски, поменућу само случај Чедомира Вучковића који је примораван да пије киселину из акумулатора, од чега је умро у најгорим мукама.

ВРАТИМО се сад медијској каријери Бранимира Главаша. Те, 1991. године одлучено је да се државни "Глас Славоније" (иначе основан 1943. као партизанско гласило) и вођство "младе хрватске демокрације" одабрало је за председника Надзорног одбора управо Главаша. "На први састанак новог Надзорног одбора дошао је обучен у униформу окружен наоружаним људима. Знао сам да ће ускоро отпустити и мене и директора новина, што су и учинили на том првом састанку", испричао је Хедл који је и даље "константно изложен претњама смрћу због истраживања и писања о ратним злочинима у Осијеку који се повезују са Главашем".

КАКО је упао у "Глас Славоније", Главаш је упао и у Осијек где је био алфа и омега обављајући званично функцију жупана, као и заступника у Хрватском сабору све до 2005, када се разишао с бившим премијером Ивом Санадером и када је избачен из ХДЗ-а. Тада оснива сопствену партију, Хрватски демократски сабор Славоније и Барање, која од оснивања доминира политичком сценом у том делу Хрватске (заједно с екстремистичком Хрватском странком права), а његов наследник на челу странке Владимир Шишљагић садашњи је жупан Осјечко-барањске жупаније.

ВЕЗЕ Бранимира Главаша са "Гласом Славоније" (који важи за "десно оријентисани" лист, а сви знамо шта је заправо у Хрватској "десна оријентација"), као и његов утицај из сенке на сва дешавања у том граду, нису престали с његовим избацивањем из ХДЗ-а и почетком правосудног процеса за злочине над Србима. Пре десетак година, 2011, хрватски интернет медиј "Т-портал" објавио је, поводом "напада" тог листа на заштићеног сведока у процесу против Главаша Ивицу Збожила, текст под насловом "Главаш поновно уређује Глас Славоније" у којем указују на блиску повезаност Главаша с тадашњом заменицом главног уредника тог листа Сањом Маркетић, али и крајњу непрофесионалност и пристрасност коју су новинари "Гласа Славоније" показали пишући у одбрану овог ратног злочинца.

КОЛИКО су Главаш и Маркетићева уистину били блиски, јавност ће сазнати нешто касније, 2012. године, када је на суђењу једном од оптужених за покушај подмићивања судија Врховног суда Хрватске у корист Главаша пуштен снимак њиховог разговора. "Направили смо ужасну глупост и ја се само надам да ти нећеш због тога испаштати - јецала је новинарка Сања Маркетић у ноћном разговору Бранимиру Главашу, који је био у бегу у БиХ. У то време већ је могла сумњати на то да јој се разговори прислушкују. Главаш је у 20-минутном разговору изговорио свега неколико речи, а Маркетићева га је петнаестак пута замолила да никоме не говори о њиховом разговору", писао је "Јутарњи лист" извештавајући о томе.

Маркетићева је у том случају признала кривицу и нагодила се с тужилаштвом.

САДА се вероватно питате због чега пишем о свему овоме. Врло је једноставно - када сам чуо да се најновији дневни лист на српској медијској сцени, "Нова", штампа у Осијеку у штампарији "Гласа Славоније", у шали сам рекао да смо добили "Главашеве новине у Србији".

Када сам то изговорио, мислио сам да ствари не могу отићи даље од шале и да рећи "Главашеве новине" за чедо "Јунајтед групе" може бити само веома натегнута метафора.

После врло површног истраживања по интернету, испоставило се, као што видите, да у овој шали има више од пола истине. Нисам имао живаца да претурам по садашњој власничкој структури "Гласа Славоније", ипак нисам истраживачки новинар и ту улогу препуштам колегама из "Крика", или "Инсајдера". Ово је само прича о чудним коинциденцијама и чињеници да се "разбијање медијског мрака" у Србији на велика звона наставља из штампарије у Осијеку, дефинитивно блиске бранитељу Главашу, пошто је започето телевизијом из Луксембурга дефинитивно блиском једном другом ратном злочинцу, бившем директору ЦИА Дејвиду Петреусу.

И ЗНАМ да ће ме пожртвовани бранилац новинарских слобода, "србијански Вили Брант" вероватно поново оптужити да прогањам колеге новинаре и да ће вероватно опет после целодневног размишљања смислити неки наслов у којем ме ставља у вулгарни сексуални контекст, али нека. И мени је лакше да указујем на неке "проблеме" у нашој професији када знам да ће Веран Матић заштитити "жртве". Једино ме копка да ли ће због овог текста осетити потребу да оде и у Осијек да клекне пред бранитељем. Веселин Симоновић и главни уредник Стојан Дрчелић ми неће замерити. Њима је ово реклама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)