КУБУРА: Колико су наши суседи били тврди антифашисти види се и на чувеним снимцима уласка Хитлерових трупа у Загреб

Милан Бабовић

25. 06. 2021. у 10:21

Према званичним подацима, свега 13 одсто Хрвата било је у партизанским одредима 1941. године. Остатак су чинили Срби.

КУБУРА: Колико су наши суседи били тврди антифашисти види се и на чувеним снимцима уласка Хитлерових трупа у Загреб

Новости

ХРВАТСКОМ верзијом Википедије дуже од деценије управљала је група проусташки настројених људи, која је бесомучно искривљавала историјске чињенице, пропагирала фашизам и мржњу према Србима.

Ово је објављено баш у дану када је Андреј Пленковић изјавио да је "Хрватска имала најмасовнији партизански покрет у Европи, због чега јој је осигурано место међу ратним победницима". Извесном Кубури са хрватске Википедије, који је гнусно лагао о Другом светском рату, забрањен је рад, али ће "актуални" премијер са највишег места наставити да трује.

Колико су наши суседи били тврди антифашисти види се и на чувеним снимцима уласка Хитлерових трупа у Загреб, где их је дочекала раздрагана маса бацајући цвеће пред њих. Према званичним подацима, свега 13 одсто Хрвата било је у партизанским одредима 1941. године. Остатак су чинили Срби. Такође, све до Туђмановог вакта се као Дан устанка обележавао 27. јул, када су се Срби у Србу дигли на оружје.

Баш у то време је 8.250 "драговољаца" кренуло на Источни фронт да кидише на СССР. Када су заједно са нацистичким фалангама потучени под Стаљинградом, осведочени антифашиста Павелић прогласио је четвородневну жалост у НДХ.

Међу пораженима је био и Марко Месић, стриц потоњег разбијача СФРЈ. Да театар апсурда буде потпун, потрудио се баш Стјепан Месић, који се пре три дана појавио на прослави у част оснивања прве партизанске постројбе у Сиску.

И све би се то некако могло и поднети да Стипе пред усташком емиграцијом у Аустралији деведесетих није казао:

- Ми немамо пред ким шта клечати. Ми смо два пута победили, а сви други по једном. Победили смо 10. априла када су нам Силе осовине признале хрватску државу и победили смо јер смо се после рата опет нашли са победницима...

И то вам је углавом све што морате да знате о хрватском антифашизму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)