ФИЛИПИНКА У ПРИТВОРУ ОЧЕКУЈЕ ДА СЕ ПОРОДИ: Судбина десет нишких хакера ухапшених у јулу по налогу ФБИ и даље неизвесна

Д. АЛИХОЏИЋ

29. 10. 2020. у 09:00

ФИЛИПИНКА У ПРИТВОРУ ОЧЕКУЈЕ ДА СЕ ПОРОДИ: Судбина десет нишких хакера ухапшених у јулу по налогу ФБИ и даље неизвесна

Фото Илустрација

ЈЕДИНИ из групе од 11 ухапшених Нишлија, Антоније С., који се изјаснио да се не противи изручењу САД по одлуци Вишег суда у Београду, биће ускоро предат америчким властима.

И даље је, међутим, неизвесна судбина осталих осумњичених за дигиталну превару, којом су амерички држављани наводно оштећени за око 70 милиона долара, а најосетљивије је питање Филипинке Ксеније Меј Атилано, која је са супругом и првоосумњиченим Кристијаном Крстићем од јула у притвору, иако је пред порођајем.

Адвокати из Београда, који заступају Антонија С., по изричитој жељи породице, не желе да његов поступак коментаришу за медије. Сазнајемо да потиче из угледне и имућне нишке породице, која се дуго бави приватним бизнисом. Међутим, свесни су да је одбрана њиховог сина у САД веома скупа, па су наводно продали већи део имовине да би могли да му приуште добре адвокате.

С друге стране, огласио се и адвокат Милан Петровић, који каже да је притварање Ксеније Феј Атилано "нехумано и противно свим међународним стандардима и нормама". Он упозорава да је њој и нерођеном детету угрожен живот.

- Још пре недељу дана обратили смо се судији Милану Дилпарићу да јој се укине притвор и замени неком од алтернативних мера, јер она сваког часа може да се породи. Нехумано је да жена чека порођај у Централном затвору, поготову што се два пута до сада порађала царским резом. Уколико јој се не буде пружила медицинска помоћ, када крене порођај могло би да дође до пуцања материце и фаталног исхода - каже адвокат Петровић.

Ксенија се 2005. удала за Кристијана Крстића, са којим има двоје деце од осам и четири године, а стара се и о његовој малолетној ћерки из претходног брака. Упознали су се на Филипинима, јер је Кристијан живео свуда по свету, а родом је из белопаланачког села Шпаје. Америчке власти су га означиле као "мозак" групе која је од јануара 2014.године па све до средине ове године "направила, промовисала, рекламирала и организовала лажне инвестиционе платформе из Кине, Аустралије, са Филипина и из Србије".

ИСПЛАЋИВАЛА ПРОВИЗИЈЕ?

У ЗАМОЛНИЦИ америчких власти, Ксенија је идентификована под псеудонимом Мајда Претеј. Сумња се да је она наводно исплаћивала провизију партнерима, који су били део преваре. ФБИ тврди да она има и словеначки пасош и да се њено има налази на разним банковиним рачунима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)