ОЧЕВИ ВАПАЈИ ЗА ЋЕРКОМ БЕЗ ОСНОВА: Случај Љубише Стефановића (49) из Вратарнице код Зајечара добио судски епилог, дете на сигурном

В. Ђ.

27. 09. 2020. у 08:00

ОЧЕВИ ВАПАЈИ ЗА ЋЕРКОМ БЕЗ ОСНОВА: Случај Љубише Стефановића (49) из Вратарнице код Зајечара добио судски епилог, дете на сигурном

Љубиша Стефановић, ћерка Н. С. и њена мајка М. М. / Фото В. Ђ.

ДРУШТВЕНЕ мреже преплавио је вапај Љубише Стефановића (49) из села Вратарнице код Зајечара да му врате одузету ћерку.

Извесни Саша Боројевић објавио је Стефановићев видео у коме он оптужује Центар за социјални рад да му је отео дете, одвео га у непознатом правцу, и да је он уверен да је реч о трговини децом.

Међутим, како "Новости" сазнају, петогодишња Н. С. је на сигурном, збринута у хранитељској породици, јер је оцу судски одузето право родитељства, а мајка, М. М. (23), проценом судског вештака, проглашена је за "ментално ометену у развоју, те није способна да брине ни о детету, ни о себи". Због претњи социјалним радницима, против Стефановића је, пре више од месец дана, подигнута и оптужница.

Према мишљењу судског вештака, М. М., због тешког психијатријског стања, има ограничене способности, што јој онемогућава да схвати значај својих дела и управља својим поступцима.

- Она је у потпуности лишена пословне способности, те јој је потребан константан надзор, јер није у стању да се брине о себи, а ни о другима - наводи поред осталог судски вештак.

ТРАГИЧНА СУДБИНА МАЛЕ АНЂЕЛИНЕ

ТЕШКА судбина ове породице повезана је и са трагично настрадалом девојчицом Анђелином Стефановић, која је 2016, када је имала непуне три године, силована и убијена. Њу је прво напаствовао и са неколико удараца каменом у главу усмртио комшија Владица Рајковић. Љубиша је, иначе, Анђелин рођени ујак.

У тренутку када је затруднела са Љубишом била је малолетна, али је вештак проценио да "Љубиша није користио њено стање, већ је оно било последица њеног поверења у њега, док код њега није постојала свест да чини кривично дело".

Љубишу је суд прогласио кривим за запуштање и занемаривање. Није бринуо ни о М. М., чија је ментална зрелост као код деветогодишњег детета, а ни о ћерки. Како сазнајемо, зајечарски центар за социјални рад га је више пута опомињао да пређе да живи у родитељску кућу, где је имао боље услове, али он то није учинио.

Стефановић је, за "Новости", рекао да је помоћ око издржавања и старања о породици очекивао од Центра за социјални рад, али да је никада није добио. По његовим речима, он се о М. М. и детету "бринуо на најбољи начин".

- Сматрам да је одлука да ми се одузме родитељско право и право да виђам жену у супротности са законом - казао нам је Стефановић. - На монструозан начин сам изгубио сестричину, рођени брат ми је погинуо током сече дрва, и тада ми нико није понудио помоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

troboyka

27.09.2020. 13:58

А да чујемо и другу страну, тј. оца? И где је та хранитељска породица, код нас или у иностранству? Генерално, ако је новац у питању, зашто се не да родитељима, а не хранитељима?

Nedorečeno

27.09.2020. 14:48

Je li ovaj čovek zdrav, može li samom sebi pomoći, može li normalno živeti bez pomoći drugih. ..?? On kaže da je izoslata pomoć kad mu je stradala sestričina i poginuo brat. Ko je i zašto i da li iopšte trebao da mu pomaže u tim situacijama..??!!