ИДУ У ЗАТВОР: Осуђени нападачи на Борка Стефановића у Крушевцу, повређени активиста незадовољан пресудом

С.Бабовић

21. 09. 2020. у 14:01 >> 14:37

ИДУ У ЗАТВОР: Осуђени нападачи на Борка Стефановића у Крушевцу, повређени активиста незадовољан пресудом

Окривљени на главном претресу прошле недеље / Фото С. Бабовић

МИЛОШ Шапоњић-Шапа (39) неправоснажно је осуђен данас пред Вишим судом у Крушевцу на казну од 4,а по 3,5 године добили су Марко Живковић-Бувац (30) и Данијел Гмијовић-Цафта (30), који су одговарали због инцидента испред МЗ Расадник новембра 2018. године, када су нападнути Борко Стефановић, у то време лидер Левице Србије, активиста Бобан Јовановић из Крушевца, као и Дејан Палибрк, припадник Полицијске управе Крушевац.

Читању пресуде није присуствовао нико са стране окривљених,док је међу оштећењима лично преусуду чуо само оштећени Јовановић.

Образлажући пресуду, којом је у потпуности прихваћен предлог Вишег јавног тужилаштва, судија Драган Здравковић подвукао је да је тужилаштво у свему доказало кривична дела која се окривљенима стављају на терет, а она се односи на насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу. У случају Шапоњића то је био и напад на службено лице, па је за њега суд прихватио предлог тужилаштва да буде осуђен на 3,5 године,односно 8 месеци, дакле јединствену казну у трајању од 4 године.

- Суд је нашао да су предложене казне сразмерне - навео је између осталог председавајући Судским већем Драган Здравковић, додајући да се у обзир узео и шири контекст, да се радило на томе да казне делују репресивно и превентивно, будући да и Устав брани право на слободно окупљање и изражавање политичког става. - Окривљени су били у повољном положају, јер им се суди по закону који је био на снази у тренутку када се кривично дело и догодоило, док закон који је ступио на снагу од 1. децембра 2019.године, предвиђа веће казне.

Судија Здравковић је навео и да су окривљени били више пута осуђивани и то за иста кривична дела, тако да је и то узето у обзир приликом одлучивања.

Оштећени Бобан Јовановић наводи да није задовољан овом одлуком и да сматра да је у питању био покушај убиства.

- Казне који су добили су запањујуће мале,поготово што је првооптужени напао и службено лице и за то добио изузетно ниску казну - рекао је Јовановић. - Очекујем да ћемо у неком доголедном времену ипак успети да променимо правосудни систем и да ће они добити заслужене казне.

ОДБРАНА ЈЕ ТВРДИЛА ДА КРИВИЦА НИЈЕ ДОКАЗАНА

На последњем главном претресу,који је одржан прошле недеље, одбрана је изнела да тужилашво није доказало кривицу, као и да је у изјавама сведока било више одступања.Заједнички адвокат тројице окривљених, Јована Вучковић-

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)