НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ ЗА ПАЉЕЊЕ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ Вуколић: Штаб је недвосмислено одлучивао о померању јединица

С.Ј.М.

18. 09. 2020. у 17:23

НАСТАВЉЕНО СУЂЕЊЕ ЗА ПАЉЕЊЕ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ Вуколић: Штаб је недвосмислено одлучивао о померању јединица

Фото; С.Ј.М.

- ШТАБ који је основан због митинга "Косово је Србија", а којим је руководио Слободан Вуколић недвосмислено је одлучивао о померању полицијских јединица на терену.

- Према плану обезбеђења митинга код америчке амбасаде је предвиђено 100 полицајаца. Нисам чуо који је разлог да Вуколић повуче јединицу.

Ово је данас износећи одбрану у случају који се води због паљења амбасаде САД 2008. године у Вишем суду у Београду испричао оптужени генерал у пензији Стеван Бијелић, тада начелник полицијске управе за Град Београд. Њему и још четворици некада високих полицијских функционера Слободану Вуколић, Младену Курибаку, Зорану Рашковићу и Бојану Марковићу се суди због пропуста у обезбеђењу током и после митинга, а терете се за кривично дело против опште сигурности.

Бијелић каже да је оптужен што није спречио Вуколића да повуче јединицу од амбасаде САД и наводи да он тада није био у руководећем ланцу, нити члан штаба.

ЈАВНОСТ ОСТАЈЕ

БРАНИЛАЦ генерала Курибака Зора Добричанин тражила је да се из разлога бебзедности са суђења искључи јавност. Заменик тужиоца је сматрала да су ти разлози не постоје и да је образложење нејасно. Судија Ивана Рамић је одбила тај предлог наводећи да није објашњено како може да се угрози национална безбедност.

- Јасно се каже да руководилац штаба пребацује јединице и наређује примену средстава принуде. Да ли је Вуколић тражио од мене сагласност за то? Па, није. Зашто? Зато што није имао потребу. Извештаји које је касније писао не одговарају чињеничном стању, нарочито тамо где су били проблеми. У једном пише маса се окупила код америчке амбасаде, потиснула полицију, ушла унутра и онда је брзо интервенисала полиција. У њему нема навода из дневника рада где стоји "заштитити и повући људе у правцу Сарајевске улице, па онда ка полицијској станици Савски венац".

Фото; С.Ј.М.

Стеван Бијелић

Бијелић је рекао да је генерал Курибак тражио да интервенише противтерористичка јединица и да су они онда дошли и "очистили" тај део. Испричао је да су скуп недвосмислено организовели Влада Србије и поједине политичке партије и да су дошле две групе грађана, једни да подрже митинг против независности Косова, а други да праве нереде, разруше град, нападају амбасаде... Казао је да је те вечери дошао у штаб и да је одатле телефоном обавештавао директора полиције Милорада Вељовића о томе шта се дешава на улицама.

Фото; С.Ј.М.

Слободан Вуколић

- Био сам у шоку кад сам сазнао да је против мене поднета кривична пријава. Часно и поштено сам радио у служби, а сад седам година у пензији проживљавам пакао доказујући невиност. Тако ме држава частила - закључио је генерал Бијелић.

ТРАЖИО ИНТЕРВЕНЦИЈУ

ОДГОВАРАЈУЋИ на питања јуче је Слободан Вуколић завршио изношење своје одбране. Он је казао да је Душан Пуача био руководилац обезбеђења и свих снага на контроли скупа на терену и да је предлагао померање полицијских јединица, а генерал Курибак му је рекао да ради свој посао.

- Ја сам више пута тог дана, чим су прве групе прошле "Лондон" и кренуле Кнеза Милоша тражио интервенцију. Код Турске амбасаде било је нарушавања реда и мира, па сам предложио Бјелићу да интервенишемо да се разиђу - казао је Вуколић. С друге стране Бијелић је рекао да га је Вуколић обавестио да је полиција интервенисала код турске амбасаде, али да одговорно тврди да од њега није тражио сагласност.

Фото; С.Ј.М.

Младен Курибак

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)