ОДУЗЕЛИ СУ МИ И НАДУ И ПРАВДУ: Ћупричанин Саша Илић после 16 година добио пресуду, али не и обештећење за изгубљене руке

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

понедељак, 03. 08. 2020. у 22:00

ОДУЗЕЛИ СУ МИ И НАДУ И ПРАВДУ: Ћупричанин Саша Илић после 16 година добио пресуду, али не и обештећење за изгубљене руке

Саша са супругом Љиљаном и ћерком Николином / Фото приватна архива

САША Илић (35) из Ћуприје, који је 2004. пао са грађевине Велимира Стаменковића на којој је био ангажован као физички радник, након чега су му ампутиране обе руке, после 16 година суђења коначно је добио правоснажну пресуду.

Веће Апелационог суда у Крагујевцу донело је одлуку да је Стаменковићев син Зоран, јер је Велимир преминуо током поступка, обавезан да Илићу на име накнаде нематеријалне штете исплати 4,8 милиона динара са затезном каматом.

Илић каже није задовољан пресудом, јер је њоме поништена пресуда Вишег суда у Јагодини, донета пре годину дана, којом је Зоран Стаменковић, као законски наследник Велимира Стаменковића, обавезан да на име накнаде нематеријалне штете солидарно исплати око 15 милиона динара.

- Иако је накнада изузетно мала, прихватио сам је, јер желим да купим кућицу и земљу на којој бих засадио лешнике да бих себи обезбедио будућност и уплаћивао доприносе за пензију. Међутим, Стаменковићеви адвокати су ми на име измирења дуга понудили два локала, која не бих могао ни да издам, нити да продам. Пошто нисам прихватио, они су поднели ревизију Врховном касационом суду, у коме је судија супруга једног од Стаменковићевих адвоката. До сада сам имао макар наду, а сада су ми и њу одузели, па молим да ме неко посаветује шта да радим, јер ни мој адвокат, ни ја, више не знамо шта да радимо - очајан је Илић.

Илић са адвокатом Ненадом Саџаковићем / Фото З. Глигоријевић

Његов правни заступник, адвокат Ненад Саџаковић, каже да је био срећан што су добили парницу јер је кривични поступак застарео, мада је разочаран што је суд доделио тек четвртину траженог износа.

- Стаменковићеви адвокати су ме молили да не пустим извршење, тражили су да се договоримо око измирења дуга преко локала, а онда су поднели жалбу Врховном касационом суду. Нашли су и мој текући рачун и уплатили ми судске трошкове, а онда су ме питали за који проценат сам радио предмет да би ми и то уплатили. А Саши нису уплатили дуг. Овај предмет нисам радио за новац. Из свог џепа сам плаћао веома скупа вештачења, јер знам да Илић нема пара, а даћу му и све што су ми уплатили на име судских трошкова - наводи адвокат Саџаковић и додаје да је уложио жалбу на ревизију.

Живе од социјалне помоћи

Саша и његова супруга Љиљана, са којима је и њихова ћерка Николина (8), као и Љиљанино троје деце из првог брака, живе од социјалне помоћи и туђе неге. Саша прима 29.000 динара, а Љиљана 16.700 динара. Љиљана је остала без десне шаке док је радила код послодавца у Инђији, на име нематеријалне штете додељено јој је два милиона динара, али већи део износа ни после седам година није јој исплаћен.

- Моју наруженост, немогућност да радим и болове које трпим свакодневно, никакав новац не може да плати. Своје дете не могу да узмем у наручје. Очекивао сам бар правду - каже Илић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Lia

04.08.2020. 00:26

Sve receno o nadi i pravdi u Srbiji.Bilo i bice nazalost.Uvek isto klasika pa neznam ko se uopste nada ili ocekuje prvdu koja je rec na papiru i teska nepoznata u realnosti. Toliko o nadi i pravdi.NIKADA JE NIZAKOGA NECE NI BITI.REALNOST SVUDA NA DELU.

Marija

04.08.2020. 12:06

Muka mi je vise od ovih "mucenika" sto pravdu traze po novinama, strasno je sto je ostao bez ruku, ali traziti milion evra u Srbiji, je van svake pameti. Glupo zvuci, ali svi bi hteli hleb preko motike.

Sestra

04.08.2020. 13:40

@Marija - Stram te bilo, kad to moram da ti kazem! Da se tebi ili tvom detetu ili bratu desilo ovo, pitala bih te ja dal ti je muka.Da ne možes sam da ides u wc, da zavisis od nekog do kraja života, da si gladan a ne mozes da jedes ni da vodu popijes. Da ne mozes svoje dete da zagrlis, ni da ga odbranis, bas od takvih kao sto si ti. ?Na tvoj komentar

logika

04.08.2020. 14:18

@Marija - Gde piše da je tražio milion evra? U prvoj presudi 15mil dinara =125.000€ a u drugoj mu je dosuđeno 4,8mil dinara =40.000€. Ej. 40.000€ za obe ruke do ramena izgubljene u 20. godini života! To je za ovih 16 godina 210€ mesečno. Da je imao ruke mogao je zaraditi minimum duplo a realno i mnogo, mnogo više. Tebe neka bude sramota a njemu bi i trebalo dati milion €

Makili

04.08.2020. 22:36

Postovana gospodjo Marija, ja sam Sasina supruga ja brinem o njemu iako imam jednu ruku. Sasa netrazi nista sto mu nepripada kao ostecenom, on samo zeli da nastavi da zivi, al gospodin kod kojeg je nastradao mu to nedozvoljava vec 16 godina. Na sve moguce nacine zeli da Sasi oduzme i ovo malo sto mu je sud dodelio. A vama gospodjo Marija nezelim ni u naj ludjim snovima, da dozivite Sasinu sudbinu, pravda postoji samo sto neki nemaju novac da je potplacuju i zato se ovo vuce u nedogled. Gospodin kod kojeg je moj suprug radio je"zbrisao", iz Cuprije i zivi u Beogradu i na sve moguce nacine zeli da Sasu unisti do kraja, pa prema tome gospodjo Marija porucite"vasem gospodinu", da se Sasa nece tako lako predati, veliki pozdrav.