ПУТНИК НА СТАЗИ СВЕТОГ САВЕ: Покојни поглавар Српске цркве Иринеј био је саговорник свима

Раде Драговић

03. 12. 2020. у 20:00

ПО броју предузетих путовања и земаља које је посетио, као и пређених километара, патријарх Иринеј могао би се упоредити само са - Светим Савом.

ПУТНИК НА СТАЗИ СВЕТОГ САВЕ: Покојни поглавар Српске цркве Иринеј био је саговорник свима

Фото архива В. Н.

Вођен истином да су Срби расејани народ, али и искуством да прави домаћин подједнако брине о свакој својој њиви, без обзира на то колико је велика и удаљена од куће, мудри патријарх пуних десет година обилазио је своје вернике широм света.

Списак држава које је посетио дугачак је - Сједињене Америчке Државе, Канада, Русија, Грузија, Аустралија, Нови Зеланд, Индонезија, Велика Британија, Немачка, Аустрија, Италија, Јордан, Сирија, Египат... Увек међу својима. А његов народ нису били само Срби, нити искључиво само православци. Његов је био сваки човек који је са радошћу слушао реч Божју и који је пуног срца прихватао другог човека. Многи га управо таквог и памте - у сусрету насмејаног, озареног, раширених руку и отвореног срца.

Патријарх Иринеј увек је говорио да је његов дом Србија, али и Република Српска и Црна Гора. Све државе региона сматрао је својом кућом. Не чуди зато што је прва пастирска посета као патријарха српског била Републици Српској. Избор је пао на епархију зворничко-тузланску, која је 2011. године, уосталом као и данас, још увек носила ожиљке ратног страдања. Дошао је да се сретне са народом, види услове живота, али и да освети нову, импозантну, цркву у Модричи.

ДОЛАЗАК српског патријарха истински је обрадовао верни народ Посавине и Подриња. Поглавар Српске цркве дочекан је као најрођенији - у шпалиру добродошлице стајали су председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Александар Џомбић, владика Василије, министри, начелници општина, свештенство...

- Молимо Вас, Ваша светости, да нас поучите, благословите и утврдите у вери прађедовској, вери Светог Саве. Живели Ваша светости, долгоденствуј Свети владико, а бог нека благослови стазе којима будете ходили, Бога молили и Светог Саве благословом нас благосиљали - поручио је свом патријарху народ Републике Српске.

Председник Додик одликовао је патријарха Орденом Републике Српске на ленти. Ово ће бити само прво у дугом низу одликовања којима је указана част и захвалност Његовој светости, али и Цркви којом је управљао.

- Ваша светости, желимо чешће да вас виђамо у републици Српској. Знамо да је истински волите и да не пропуштате прилику да нма улијете охрабрење, као што то и данас чините - казао је у својој беседи председник Додик.

ТИХИ и одмерени патријарх, обраћајући се верном народу, изговорио је драгоцене речи које ће у годинама које ће уследити непрекидно, као молитву, понављати:

- Ви живите овде са другим народима. Покажимо свима оно што је највредније у нашим животима, а то је љубав. Зло не може да победи друго зло. Зло се побеђује само љубављу.

Веру своју чувајте, али и туђу веру поштујте. Свој народ волите, али поштујте и друге народе.

То нам заповеда Господ, а то нам је и Свети Сава оставио у аманет. Нема све што радимо буде у славу Бога - поучио је патријарх народ Републике Српске.

Сличне поруке патријарх Иринеј делиће и током својих наредних пастирских посета епархијама. Његов викар и својевремено секретар владика Андреј (Ћилерџић) 2011. године наглашавао је у летопису живота и рада Његове светости његову помиритељску црту.

"Благ, доброљубив, кротак, побожан и отворен Његова светост својим животом оповргава сваки покушај да се архијерејска служба неправедно повезује са појмом деспотизма. Свим срцем својим, душом и умом, он мудро и са очинском љубављу све позива на благообразни поредак у Цркви и на истинску духовну радост у њој", забележио је епископ Андреј.

ПАСТИРСКА путовања су се ређала - Епархија рашко-призренска, Митрополија загребачко-љубљанска, будимљанско-никшићка, милешевска, захумско-херцеговачка... Ниједна посета Његове светости није прошла само протоколарно - током сваке освећен је храм, или макар камен темељац, одслужена празнична литургија, одвојено време за разговор са локалним свештеницима и обавезно - народом.

- Обележје сваке пастирске посете Његове светости био је присан контакт са обичним људима - сећају се патријархови најближи сарадници његових бројних путовања. - Иринеј је био човек који је желео да се информише из прве руке, непосредно. Разговарао је отворено и искрено, а људи су то непогрешиво препознавали. Сваког је питао за име, презиме, родно село. Стрпљиво је пажљиво слушао сваког човека, баку, старца. Био је прави човек свог народа, из народа. Ту топлину и добронамерност људи су осећали и волели.

Ретко шта је грејало срце мудрог старца као сусрети са најмлађима. Чим би му поглед пао на дете, бројну породицу или бебу у колицима, лице би му се озарило. Увек је проналазио времена за очински поздрав, благослов, топлу реч.

ПОВРАТАК ЦРКВЕ У ВОЈСКУ

ПАТРИЈАРХ Иринеј је дао лични печат на враћању Цркве у Војску Србије. Вишегодишњи рад на овом пољу крунисан је потписивањем Протокола о увођењу верске службе у Војсци Србије, закљученим са Министарством одбране у Нишу 2011. године. Овај посао дуго је и стрпљиво припреман. После дугог периода атеизма и ратних збивања, војска је на своје свечаности почела да позива архијереје и свештенике, а полако и стидљиво вратиле су се и службе. Природно и спонтано враћена је стара пракса обележавања крсних слава јединица, да би после дуго размишљања и коришћења страних искустава коначно био законски дефинисан рад војних свештеника.

ПОКОЈНИ поглавар Српске цркве био је саговорник свима. Убеђен да носи крст свог народа, није бежао ни од разговора са политичарима. Несклон протоколу и церемонијалима, одмах је прелазио на суштинска питања, проблеме и могућности за њихово решавање.

Запамћена је његова посета Загребу јуна 2012. године, када је освећена нова зграда Српске православне гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић". Долазак у главни град Хрватске искоришћен је и за сусрете са државним врхом Хрватске - председником Ивом Јосиповићем, премијером Зораном Милановићем, и градоначелником Загреба Миланом Бандићем. Посебан значај имао је састанак са кардиналом Јосипом Бозанићем. Овај сусрет осетно је допринео релаксацији свеукупних односа између српског и хрватског народа.

"Учесницима сусрета лежи на срцу да се сва догађања из прошлости размотре поштено и одговорно, како би се могли поставити здрави темељи за живот у истини међу припадницама двају народа. Само тако се могу лечити ране и ведрије гледати у будућност", усагласили су се патријарх Иринеј и кардинал Бозанић.

Сутра: Духовни отац младих владика

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)