ФЕЉТОН - ЕВРОПА ЈЕ УМОРНА И ПУНА СТРАХОВА: Украјина представља и дипломатски пораз Европске уније

Синиша Љепојевић

22. 10. 2022. у 18:00

ПО ДИРЕКТИВИ Америке, земље ЕУ редом протерују руске дипломате а то чине и оне које нису чланице, нпр. Црна Гора и Северна Македонија. На делу је незапамћено отимање имовине.

ФЕЉТОН - ЕВРОПА ЈЕ УМОРНА  И ПУНА СТРАХОВА: Украјина представља и дипломатски пораз Европске уније

Рат уживо у Украјини, Фото Танјуг / АП

Наводимо један пример: влада Немачке „привремено" преузима контролу над компанијом Гаспром Германија (Gazprom Germania), чији је власник руски Гаспром у Немачкој.

Под изговором санкција, блокирања, практично заплене, отимачине руске имовине, девизних средстава и злата, врши се невиђена пљачка. Саветник америчког председника за националну безбедност, Џејк Саливан, изјавио је да Америка неће да врати Русији и руским грађанима заплењену имовину и богатство.

И тако редом, санкције до санкција. Оне се захтевају чак и за кћерке руског председника Путина.

Санкције, међутим, постају и постале су бесмислене, иако остављају велике последице. Више се нико у свету не плаши санкција. Као што је недавно рекао један регионални лидер на Блиском истоку, „ми се више не бојимо санкција, видели смо да су (их) друге државе преживеле".

ИИСТОВРЕМЕНО се путем невероватно удворичких медија шири мржња и прекраја историја. Масовно се руше споменици Црвеној армији широм Европе и гази историја и ослобођење од нацизма. И то све у земљама чланицама ЕУ. Пољска је срушила споменик Црвене армије у Аушвицу. То место се сада зове Хжовице. Рушење споменика одигравало се 24. марта 2022. године и директно га је преносила Пољска државна телевизија.

Црвена армија је злогласни логор Аушвиц ослободила 27. јануара 1945. и тај дан је проглашен светским даном Холокауста.

Бизаран је и случај у Финској. Младом хокејашу из клуба „Салават Јулајев" у Финској је одбијено пружање здравствене услуге; клиника није хтела да га оперише због његове националне припадности. Он је, наиме, Рус.

Инсталирање мржње значи бекство од кривице за оно што се дешава не само у Украјини него и у целој ЕУ. Завладало је лудило па је ЕУ од места толеранције, каквим се целом свету представљала, постала место мржње.

И тако, ред санкција, ред лажи, ред мржње. А шта се десило са такозваним европским вредностима? Оне више не постоје, ако су икада и постојале изван медијских манипулација и званичних саопштења.

УКРАЈИНА представља и дипломатски пораз ЕУ, тачније Немачке и Француске. Од избијања кризе, 2014, те земље су са Русијом и владом у Кијеву иницирале два споразума, Минск 1 и Минск 2. Али, Америка, која није била део тог посла, заједно са владом у Кијеву, упорно је минирала споразуме и политичко решење. Немачка и Француска су, међутим, ћутале. ЕУ је имала шансу али не и снагу и одлучност. Одавно је капитулирала. Али, не би се смело заборавити да је Америка и основала европску интеграцију и то је њен геополитички и геоекономски инструмент а то што се ЕУ лажно представљала је нешто сасвим друго.

Завршна фаза рушења европске интеграције почела још 2008, када се десио финансијски слом који су банке ЕУ преживеле захваљујући кредитима из америчких федералних резерви. Онда је дошла такозвана епидемија ковида-19 коју је диктирала Америка и тада је дефинитивно уведено кажњавање оних који мисле другачије. Под изговором заштите здравља, нико није смео да искорачи и размишља својом главом. Затим је уследио дуго припремани рат у Украјини. Био је неизбежан. Уз грађане Украјине, највећи губитник у том рату је ЕУ.

Европска унија ће до самог краја бити губитник, када Америка уђе у вишу фазу заоштравања односа са Кином. Први корак су санкције које се већ извесно време, постепено, и уводе. ЕУ, међутим, много више зависи од Кине него од Русије.

УКРАЈИНСКА криза и рат заиста би могли довести до распада колективног Запада, ЕУ, и на крају и НАТО-а. Та опасност је сасвим реална.

Мада, НАТО ће настојати дуже да се одржи, из два разлога. Пошто су Украјини слале огромне количине углавном застарелог наоружања, земље НАТО мораће да попуне своје магацине новим оружјем. Посреди је енормна зарада такозваног војно-индустријског комплекса а преко НАТО форме то је више од 80% америчка опрема. Уз то, НАТО најављује и свој поход на Исток, према Кини, и већ има склопљене партнерске уговоре са Аустралијом, Новим Зеландом и Јапаном.

Суштина је, међутим, у томе да за ЕУ и Запад после Украјине нема назад, то је пут без повратка. Сведоци смо историје у настајању и стварања међународног амбијента, поретка у коме ће живети многе наредне генерације - али без ЕУ. Реалан је распад ЕУ и, коначно, НАТО-а.

То су промене које се дешавају једном у стотину година. Европа је уморна, несигурна и опхрвана унутрашњим страховима.

НАМЕТНУТА КРИВИЦА

ЕВРОПИ је, као ниједном другом делу света, наметнут осећај кривице. И то кривице због њене прошлости. То је сада опште стање, општа клима коју истовремено прати и осећај премора. Европа се уморила. Остала је без енергије и идеја. Посреди је „цивилизацијски егзистенцијални умор".  Али, како каже француски филозоф Паскал Брикнер, људи то воле, воле тај осећај кривице јер их испуњава, даје им смисао. Кроз осећај кривице, каже он, они од никога постају неко, уклапајући се тако у званичну верзију.

КРАЈ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (5)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени