СИНИША МАЛИ НАКОН ПОТПИСИВАЊА ВЕЛИКОГ УГОВОРА: Реализација пројекта изградње гасног интерконектора доприноси расту наше економије

Новости онлајн

20. 05. 2021. у 14:11

МИНИСТАР финансија Синиша Мали и потпредседница Европске инвестиционе банке Лилиана Павлова потписали су данас, у присуству министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и шефа Делегације Европске уније у Србији Сема Фабриција, финансијски уговор за пројекат изградње гасног интерконектора Ниш – Димитровград – Бугарска.

СИНИША МАЛИ НАКОН ПОТПИСИВАЊА ВЕЛИКОГ УГОВОРА: Реализација пројекта изградње гасног интерконектора доприноси расту наше економије

Фото: Новости

Изградња гасног интерконектора један је од приоритетних пројеката којим се обезбеђује повезивање гасоводног система Републике Србије са суседним државама, чиме се отвара могућност допремања природног гаса на тржиште и из других праваца снадбевања. Пројекат је препознат као један од шест приоритетних пројеката Европске уније у оквиру Иницијативе о енергетском повезивању Централне и Југоисточне Европе.

Том приликом, министар финансија Синиша Мали рекао је да ће грађанима Србије овај гасни интерконектор обезбедити не само сигурно снадбевање гасом и довољне количине гаса неопходног за привреду и домаћинства, већ и диверзификацију руте снадбевања гасом, чиме се доприноси додатној већој независности када је допремање овог енергента у питању.

Министар је истакао да постоје три разлога због којих је овај пројекат важан.

- Најпре, овај пројекат је део великог инвестиционог плана 'Србија 2025'. Ми смо то обећање дали грађанима још крајем 2019. године. Додатних 14 милијарди евра које улажемо у основну инфраструктуру, осим канализација, фабрика за пречишћавање вода, осим гасовода, пруга, аутопутева, радимо на свему што је важно за подизање квалитета живота грађана. Други разлог је везан за екологију, јер када говоримо о природном гасу, то је увек бољи извор енергије него што су котларнице и мазут - напоменуо је Мали и додао да је пројекат од изузетног значаја и због доприноса расту економије и БДП-а.

Говорећи о начину финансирања пројекта, министар је рекао да ће његова укупна вредност, према процени Европске инвестиционе банке, износити 85,5 милиона евра.

- Преко ЕИБ-а обезбеђујемо 25 милиона евра, 49,6 милиона евра су бесповратна средства преко ИПА фондова од стране Европске уније и остатак обезбеђује Влада Републике Србије. Дужина овог гасовода на територији Републике Србије биће 109 километара, а укупан капацитет ће бити 1,8 милијарди кубних метара гаса - истакао је Мали.

Министар финансија Синиша Мали се захвалио потпредседници ЕИБ-а Лилиани Павловој на континуираној подршци коју та институција пружа пројектима који се реализују у Србији.

- Да у Србији нема политичке стабилности, да нисмо на овакав начин у доба пандемије вируса корона показали колико смо стабилни и колико можемо да се бринемо о нашој економији, претпостављам да ове помоћи не би ни било и зато сам изузетно захвалан што су препознати резултати које Влада заједно са председником Републике Србије остварује у том погледу - рекао је Мали и додао да се данас отвара нова страница историје када су енергетска сигурност и развојни пројекти у питању.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да се потписивањем уговора о зајму са ЕИБ, уз претходно одобрени грант Европске уније, практично затвара финансијска конструкција за изградњу гасне интерконекције Србија-Бугарска. 

- Циљ Србије је да после диверзификације гасних рута, има и диверзификацију снабдевача у гасном сектору. Гасовод Ниш-Димитровград, који треба да почне да се гради ове године и да постане оперативан до 2023, омогућиће снабдевање Србије природним гасом и од других снабдевача, из ЛНГ терминала у Грчкој, из гасовода ТАП и ТАНАП који су део Јужног гасног коридора, а у перспективи и из источномедитеранског гасовода, гасом из поља Левијатан, односно Кипра и Израела. Изградња овог гасовода значајно ће повећати енергетску безбедност не само Србије, већ и региона - истакла је Михајловић.

Потпредседница ЕИБ Лилиана Павлова истакла је да ће овај пројекат побољшати енергетску сигурност и диверзификовати енергетски сектор у Србији, али и да ће допринети флексибилности гасних мрежа у Србији и Бугарској.

- Пројекат је од заједничког интереса и допринеће бржој интеграцији региона у енергетско тржиште Европске уније. Ова инвестиција користи и грант ЕУ из ИПА програма од скоро 50 милиона евра и то указује на значај који ЕУ придаје подршци енергетској транзицији Србије и региона - рекла је Павлова и најавила да ће ЕИБ са Владом Србије ускоро потписати још један финансијски уговор о помоћи малим и средњим предузећима вредан 200 милиона евра.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да је пројекат важан и из еколошких разлога, односно због транзиције од угља ка енергенту као што је природни гас, који је доста чистији.

- Пројекат ће допринети енергетској безбедности и либерализацији тржишта Србије и због Поглавља 15 у преговорима у приступању ЕУ, али и повећању економске размене са Србијом - нагласио је Фабрици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)