ЗА БОЉЕ СНАБДЕВАЊЕ СТРУЈОМ: "Електромрежа Србије" у околини Нове Вароши пустила у рад трафостаницу "Бистрица"

Д. ГАГРИЧИЋ

18. 05. 2021. у 09:45

НОВА ЕМС трафостаница ТС "Бистрица" пуштена је под напон увођењем 110 kV далековода 134/3 ХЕ "Кокин Брод" - ХЕ "Потпећ".

ЗА БОЉЕ СНАБДЕВАЊЕ СТРУЈОМ: Електромрежа Србије у околини Нове Вароши пустила у рад трафостаницу Бистрица

Фото: ЕМС

Изграђена је у нововарошком селу Радоиња, поред пута Кокин Брод - Прибој, у коју се слива мрежа далековода и доприноси стабилнијем раду електроенергетског система у Србији, БиХ и Црној Гори. ЕМС је у опремање ове трафостанице, у последње три године, уложио 8,15 милиона евра.

Пуштањем у рад ТС "Бистрица" постиже се стабилнији рад електроенергетског система Србије, али и Црне Горе и Босне и Херцеговине, као и дугорочно обезбеђење напајања електричном енергијом потрошача на подручју Нове Вароши, Чајетине, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Новог Пазара, Рашке и Тутина.

Како кажу у ЕМС, за потребе прикључења овог објекта гради се расплет четири постојећа далековода. Планирано је да први 220 kV далековод буде уведен у ТС "Бистрица" током августа или септембра ове године, а да комплетан пројекат буде окончан у првој половини 2022. године. Пројекат је финансиран сопственим средствима ЕМС.

У ТС "Бистрица" уграђена је опрема савремене технологије, која ће омогућити да се поуздано управља са више далековода повезаних у једној тачки. Поред велике важности за електроенергетски систем региона, ТС "Бистрица" ће дугорочно обезбедити стабилно напајање струјом потрошача на подручју Рашке области.

Фото: ЕМС

ЕКОЛОШКА

ЗА овај пројекат израђена је Студија о процени утицаја на животну средину. ТС "Бистрица" је пројектована и изграђена тако да не постоји могућност угрожавања природе и здравља мештана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)