ВИРУС СКРЕСАО ДОЗНАКЕ: Лане у Србију стигло мање новца из иностранства него раније

Б. Царановић

17. 05. 2021. у 08:20

РОЂАЦИ из иностранства лане су грађанима у Србију послали 3,1 милијарду евра.

ВИРУС СКРЕСАО ДОЗНАКЕ: Лане у Србију стигло мање новца из иностранства него раније

Фото П. Милошевић

Пандемија је стегла каиш, па је ова сума дознака за 11,2 одсто мања него годину пре. Криза је нешто јаче погодила српску дијаспору, јер је износ личних трансфера на светском нивоу пао за само 1,6 процената.

Светска банка је известила да су глобални токови дознака остали лане снажни, насупрот песимистичним пројекцијама због короне, па је пад уместо предвиђених 20 процената на крају прошле године био 15 пута мањи. У односу на 2019. годину, из Народне банке Србије кажу да је прилив дознака био мањи као последица пандемије и њеног неповољног утицаја на економска кретања у земљама у којима доминантно ради наша дијаспора.

Фото Танјуг

- Највећи пад прилива по основу дознака забележен је у другом тромесечју 2020. године, када је стигло око 30 одсто мање новца, у поређењу са другим тромесечјем 2019. - кажу у НБС.

- У трећем тромесечју прилив дознака је полако почео да се опоравља, а у четвртом је кренуо благи раст. Посматрано по земљама, традиционално највише дознака долази из земаља у којима живи и ради највећи део наше дијаспоре. Смањење прилива дознака забележено је у готово свих земљама, а највећи пад од традиционално највећих пошиљалаца

- Немачке, Швајцарске, Италије, Француске и Аустрије.

ОЛАКШАЛИ

УВОЂЕЊЕМ иновативних решења, пре свега регулисањем рада платних институција и инстант плаћања, олакшани су прекогранични трансфери, кажу у НБС. То је допринело да се из године у годину повећава учешће дознака које у Србију улази формалним каналима, преко рачуна банака и оператера брзог трансфера новца.

У НБС кажу да је прилив дознака прошле године био нижи и на глобалном нивоу, па је пад БДП у земљама из којих стиже новац утицао на смањење расположивих средстава које људи могу да издвоје и да пошаљу у матичне земље. Осим тога, ограничавање кретања спречило је многе да донесу кеш својима.

- Напомињемо да Народна банка Србије користи методологију платног биланса Међународног монетарног фонда, према којој су дознаке приказане кроз ставку која се назива лични трансфери и која обухвата: дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћ и поклоне из иностранства - објашњавају у НБС.

- Ти подаци су доступни и на нашем сајту.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)