РАКИЈИ ВЕЋИ НАМЕТ, ВИСКИЈУ ОЛАКШИЦЕ: Влада, кроз измене закона, припрема нови начин обрачуна акциза за алкохолна пића

С. БУЛАТОВИЋ

15. 05. 2021. у 11:00

РАКИЈАМА се спрема већи намет. Влада Србије усвојила је измене Закона о акцизама. Уместо досадашњих 136 динара по литру, жестока алкохолна пића, са 40 одсто алкохола, убудуће ће буџету дотирати 185 динара. Уместо у три групе, "жестина" ће се убудуће рангирати по уделу алкохола. У пракси, домаћа чашица биће скупља, али ће виски, џин и друга јака увозна пића имати мањи намет. Произвођачи упозоравају да би нова политика поједине колеге могла да врати у "сиву" зону.

РАКИЈИ ВЕЋИ НАМЕТ, ВИСКИЈУ ОЛАКШИЦЕ: Влада, кроз измене закона, припрема нови начин обрачуна акциза за алкохолна пића

Фото В. Данилов

Према важећем закону, акциза се плаћа према литру жестоког пића. Намет за воћне ракије износи 136,6 динара. Од ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина држави се даје 348 динара, а од осталих јаких алкохолних пића - 223,6 динара. Нови законски предлог, по угледу на европску праксу, намет рачуна у износу од 46.250 динара на основицу коју чини један хектолитар чистог алкохола мерен на температури од 20 степени целзијуса. Надлежни тврде да за пића са 40 одсто алкохола дође 185 динар по литру.

- С обзиром на то да се сада акциза плаћа по литри, нов начин обрачуна значи да ће намет убудуће бити упола мањи онима са 25 одсто алкохола од оних са 45 одсто - објашњава Иван Урошевић, председник Групације произвођача јаких алкохолних пића Привредне коморе Србије. - Већина домаћих ракија има између 40 и 45 одсто алкохола. Њима ће акциза бити већа за 50 до 55 динара. Оно што је већи проблем је да она скаче за домаће произвођаче, а смањује се за виски и жестока алкохолна пића нижих категорија. Последњих година смо много радили на увођењу произвођача у легалне токове. Постигли смо леп тренд регистрације нових дестилерија. Корона је утицала на угоститеље, а тако и на произвођаче ракија. Бојимо се да ће се поново повећати нелегално тржиште.

Произвођачи истичу да се последњих година знало да ће регулатива ићи у овом смеру. Тренутак, међутим, тешко да је могао бити гори.

- Ово је очекивано још од 2016. година - истиче Урошевић. - Можда је већи проблем што нико није размишљао о ракији, а ми смо земља ракије. Због лошег пословања угоститеља током пандемије, није могао бити гори тренутак за увођење.

СМИСЛИТИ ПОДСТИЦАЈЕ

ПРОИЗВОЂАЧИ ракије уговорили су за уторак састанак са представницима Министарства финансија.

- Тешко је рећи шта је право решење сада, али верујемо да се могло ићи са одређеним стимулацијама - сматра Иван Урошевић. - Знамо да не може двојна акциза, али можда може стимулације за извоз или нешто слично.

ПИВО НЕ ДИРАЈУ

АКЦИЗЕ на остале артикле се не мењају. Остају исте и у случају нискоалкохолних пића и то 23,14 динара по литру. Исто важи и за пива. Од сваког литра држави ће ићи, као и досад,26,44 динара. На алкохолна пића, која су у паковању различитом од једног литра, акциза се плаћа сразмерно паковању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)