УВЕДЕН ЕЛЕКТРОНСКИ ПЕЧАТ: Штамбиљ ипак остаје за неке послове

Танјуг

13. 05. 2021. у 19:32

СКУПШТИНА Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о печату државних и других органа, које предвиђају успостављање квалификованог електронског печата, а чиме би требало да се повећа ефикасност јавне управе.

УВЕДЕН ЕЛЕКТРОНСКИ ПЕЧАТ: Штамбиљ ипак остаје за неке послове

Фото: В. Данилов

До сада је био познат само печет у форми отиска који се неће укидати, јер се и у нашој, али и међународној пракси за поједине врсте послова он и даље користи.

Изменама закона се уређује намена, садржина, изглед и употреба квалификованог електронског печата.

Предвиђено је да ће се поступак давања сагласности на садржину и изглед печата одвијати путем електронске услуге на Порталу еУправа, без обзира на форму печата, а рок од три дана од дана подношења уредног захтева у којем Министарство државне управе и локалне самоуправе даје сагласност није мењан.

Преко 10.000 органа ће сада имати могућност да употребљавају и електронски квалификовани печат.

Скупштина је потврдила и више међународних споразума, међу којима је Меморандума између Владе Србије и Владе Комонвелта Доминике о сарадњи у области пољопривреде.

Потврђен је Уговор између Србије и Аргентине о изручењу, затим, о узајамној правној помоћи у кривичним стварима, те о трансферу осуђених лица и сарадњи у извршењу кривичних санкција.

Потврђен је и Уговор између Србије и Белорусије о изручењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)