НАША ПРИВРЕДА БАШ УБРЗАВА: Индустријска производња у марту у Србији већа 6,1 одсто у односу на претходну годину

С. Б.

12. 05. 2021. у 10:18

ОПОРАВАК индустријске производње у Србији наставља се и у марту. У односу на исти период прошле године порасла је за 6,1 одсто. Томе је значајно допринела прерађивачка индустрија која је јача за 6,5 одсто.

НАША ПРИВРЕДА БАШ УБРЗАВА: Индустријска производња у марту у Србији већа 6,1 одсто у односу на претходну годину

Privatna arhiva

Електропривреда је порасла пет одсто, а рударство за 5,7 одсто. Међугодишњи пораст производње укупне индустрије у целом првом тромесечју подигнут је тако на 3,8 одсто, саопштавају аналитичари окупљени око "Макроекономских аналаиза и трендова".

Економисти су прошлог месеца упозорили да би прерађивачка индустрија могла чак да падне у марту због заустављања производње у Панчевачкој рафинерији. Друге области, међутим, повукле су укупан резултат.

- У марту се међугодишњи пораст производње проширио на двадесет области прерађивачке индустрије и тако је не само неутралисан озбиљан негативни допринос нафтне индустрије, већ је укупна прерађивачка индустрија озбиљно повећала међугодишњи пораст производње - стоји у последњем броју МАТ-а. - То је праћено и снажним убрзањем текућег и међугодишњег раста извоза. Повећан је и међугодишњи пораст вредности промета у трговини на мало. Инфлација је успорена на месечном, а убрзана је на међугодишњем нивоу. Међугодишња инфлација се тиме у марту 2021. вратила у границе циља, пошто је у претходна три месеца била испод доње границе циља. У свему, иако нису расположиви сви релевантни подаци, закључак је да се привредна активност убрзава.

Области са највећим позитивним доприносом раста у прерађивачкој индустрији су прехрамбена, производња неметалних минерала, металних производа, електричне опреме, те производња моторних возила и приколица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)