НОВОСАДСКУ РАНЖИРНУ СТАНИЦУ УРАДИО АЈФЕЛОВ СТУДИО: Представљено могуће решење за будућности депоа

З. Грумић

23. 04. 2021. у 18:57

У ПРИСУСТВУ потпредседнице Владе Србије и министарке за културу и информисање Маје Гојковић, министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића данас је у новосадској Градској кући представљено једно од могућих решења за Ранжирну станицу у Новом Саду.

НОВОСАДСКУ РАНЖИРНУ СТАНИЦУ УРАДИО АЈФЕЛОВ СТУДИО: Представљено могуће решење за будућности депоа

Фото: Прес служба Новог Сада

Реч је о вредној индустријској баштини града, покрајине и републике, за коју је пројекат урадио Студио Густава Ајфела још пре 110 година, наведено је у саопштењу.

- Презентација и план ревитализације, реконструкције и оживљавања Ранжирне станице, представљају добру идеју да се овај значајан а још увек неискоришћен простор, претвори у место за културне и друге садржаје за грађане Новог Сада, будући да је реч о изузетно вредном индустријском наслеђу – изјавила је Маја Гојковић и додала да је тај простор важан и јединствен споменик индустријског развоја и вредно сведочанство које може, по узору на сличне локације у Европи, да обогати туристичку и културну понуду Новог Сада.

Министар Момировић је рекао да сада, када наше Железнице улазе у ново поглавље, са најбржим пругама и најмодернијим возовима у региону и шире, морамо да сачувамо и важне делове њене историје.

- Новосадска ранжирна станица јесте незаобилазан и вредан део нашег индустријског наслеђа, али време је да нађе своју намену у модерном добу и да остане као трајан споменик и подсећање.

Градоначелник Вучевић, домаћин састанка, истакао је да је Град, док су други сумњичаво гледали са стране, доказао да може да оживи заборављене, неискоришћене просторе и да их учини корисним за читаву заједницу.

- Пример за то су Свилара и Кинеска четврт, прави креативни центри који су вратили сјај објектима који представљају наше важно наслеђе. Као Европска престоница културе добили смо прилику да решимо питања која нико до сада није решио и да наш град учинимо још бољим местом за живот у којем млади желе да остану, јер им је пружена могућност да се развијају и да стварају. Да Нови Сад буде модеран европски град који чува своја идентитетска обележја по којима је јединствен.

Идејно решење презентовао је Kреативни конзорцијум који чине Фондација за заштиту културне и индустријске баштине из Новог Сада, Coworking и ИТ корпоративни акцеларатор „ICT Hub“ из Београда и Архитектонски студио "Забриские".

У 2021. коју је ЕУ прогласила Европском годином железнице, Србију очекује завршетак најважанијег инфраструктурног пројекта, нове пруге Београд – Нови Сад, па је ово прави моменат да се покрене питање будућности депоа парних локомотива на Булевару Европе као будућег могућег новог community центра и пешачке зоне Новог Сада. Идеју о ревитализацији и очувању Ранжирне станице у Новом Саду подржала је и организација Еуропа Ностра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)