НА ПУТУ ДО ЕГЕЈА СВЕ ТЕСТИРАЈУ: После више од 300 дана Грчка отворила границу, кретање дозвољено само у месту где је плаћен боравак

Ј. Субин

20. 04. 2021. у 06:34

ГРЧКА је у понедељак и званично, после готово 300 дана, поново отворила границе за наше држављане. Путници из Србије могли су да уђу на два гранична прелаза преко Бугарске, а надлежне санитарне службе у Грчкој урадиле су сваком путнику брзи тест, без обзира на то да ли има потврду о вакцинацији или негативан PCR.

НА ПУТУ ДО ЕГЕЈА СВЕ ТЕСТИРАЈУ: После више од 300 дана Грчка отворила границу, кретање дозвољено само у месту где је плаћен боравак

Прелаз Промахонас између Бугарске и Грчке / Принтскрин ТВ Прва

Гужве се нису ни очекивале, нарочито јер се зна да је у Грчкој и даље на снази полицијски час, да је туристима ограничено кретања само у месту где имају уплаћен боравак, како и да ресторани и кафићи не раде. Осим држављана Србије, Грчка је дозволила улазак становницима ЕУ, Уједињеног Краљевства, САД, Израела и Уједињених Арапских Емирата.

- Ово је само припрема за отварање туристичке сезоне, која је најављена за 14. мај - казао је Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. - Отварање граница је највише за људе који у Грчкој имају некретнине или онима који треба да путују из пословних разлога. Ми никада нисмо имали у ово време организоване туре. Туристичка сезона, иначе, почиње крајем маја.

Како објашњава Сеничић, сви очекују да ће од 14. маја, доћи и до попуштања мера. Тада би требало да почну и хотели да раде, ресторани, али и да нашим грађанима буде омогућено да улазе преко Северне Македоније и прелаза Евзони.

- До тада би требало да буде и потписан Споразум са Грчком, који ће омогућити нашим грађанима да путују са потврдом о вакцинацији или негативним PCR или антигенским тестом - истакао је Сеничић. - За сада су прихваћени сертификати са било којом вакцином. Сада деца до 10 година не морају да имају негативан тест, а надамо се и да ће се та граница померити.

На друштвеним мрежама појавили су се коментари наших путника који су прешли границу. Међу њима има и оних који су пошли у грчку престоницу на кратак одмор. Сви су били тестирани на граничном прелазу, иако је речено да ће избор бити насумичан. Српским вакцинисаним путницима највише је засметао брзи тест, јер су очекивали да ће моћи "лагодно" да уђу у Грчку.

Сви морају да имају и попуњен ПЛФ формулар, не старији од 24 сата. Ту се уносе основни подаци о путнику и где ће да борави у Грчкој. Када се формулар пошаље добија се QР код. Може да остане на телефону или да се одштампа, јер се обавезно показује на граничном прелазу.

СТАРЕ ЦЕНЕ

ЦЕНЕ аранжмана су на нивоу оних из 2019. године и није било неких већих повећања, казао је Сеничић. Грађани зову туристичке агенције, распитују се за аранжмане, али их и даље највише интересују заменска путовања и ваучери.

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД 19 ДО ПЕТ САТИ

НАЦИОНАЛНИ полицијски час у Грчкој тренутно траје од 19 часова увече, све до пет ујутру. Викендом почиње два сата касније. Маске су обавезне и на отвореном, а раде само прехрамбене продавнице, пијаце и апотеке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)