СМАЊЕЊЕ РЕГРЕСА ЗАКОЧИЛО ПРОИЗВОДЊУ: Градоначелник Крагујевца са радницима "Фијат пластика", штрајк још без решења

М. ЛУКОВИЋ

15. 04. 2021. у 19:00

РАДНИЦИ предузећа "Фијат пластик" већ два месеца су у генералном штрајку, незадовољни због умањења зарада, али решења овог проблема још нема.

СМАЊЕЊЕ РЕГРЕСА ЗАКОЧИЛО ПРОИЗВОДЊУ: Градоначелник Крагујевца са радницима Фијат пластика, штрајк још без решења

Фото: Архива "Новости" и М. Луковић

Представнике радника је примио градоначелник Крагујевца Никола Дашић који је обећао да ће, уз помоћ Владе Србије и у разговорима са менаџментом "Фијата", покушати да нађе обострано прихватљиво решење.

После разговора са радницима "Фијат пластика", градоначелник је новинарима изјавио да разуме муке запослених, као и да су њихови захтеви оправдани јер су им примања сведена на минимум. Додао је да многи од њих имају кредите и да су у тешкој позицији. Међутим, реч је о иностраном послодавцу и ингеренције локалне самоуправе су мале.

Подсетимо, проблеми у "Фијат пластику", који је у власништву италијанске компаније и производи бранике за аутомобил "500 Л", почели су почетком године. Одлуком пословодства, радницима су умањене зараде, а они су "одговорили" штрајком упозорења који је почео 12. јануара. Средином наредног месеца су започели и генерални штрајк јер им је плаћено одсуство умањено на 60 одсто зараде, а регрес драстично смањен, што се одражава и на просек зарада. Радници траже да се то врати на претходни ниво, који је важио до почетка године.

- Пренели смо градоначелнику да је износ регреса који нам је пословодство самовољно умањило, за све раднике, око 30.000 евра годишње. То за "Фијат" није нека цифра, а за нас је огромна. Сваки дан штрајка компанију, само за енергенте, кошта 45.000 евра, а тиме и државу Србију, која је трећински власник - каже Зоран Миљковић, председник Штрајкачког одбора.

ПРОТЕСТ

СИНДИКАТ и радници "Фијат пластика" су одлучили да 24. априла организују протестни скуп испред здања Скупштине града, јер су досад штрајковали на својим радним местима, у фабричком кругу.

ФАБРИКА АУТОМОБИЛА

НАЈВЕЋА фирма у систему ФЦА Србија у Крагујевцу, Фабрика аутомобила, директно је зависна од производње у "Фијат пластику" који је једини добављач браника за модел "500 Л". Радници у Фабрици аутомобила били су на плаћеном одсуству били од 24. марта, а 12. априла су почели са радом. У синдикату ове фабрике честа плаћена одсуства правдају тренутним стањем на тржишту, односно да је политика "Фијата" да не ствара залихе, већ производњу организује у складу са захтевима купаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)