ПОМОЋ ЗАДРУГАМА НА КОСМЕТУ: Кркобабић и Петковић су разговарали и о програму развоја задругарства

Б.Ца.

29. 03. 2021. у 17:02

МИНИСТАР за бригу о селу Милан Кркобабић оценио је данас да је повезивање у задруге, попут оноге у Зубином Потоку, једини прави пут за 6.000 српских газдинстава на Косову и Метохији, где у руралним срединама живи више од 80 одсто Срба. Кркобабић, који се данас састао са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, додао је да су задруге једини начин на који српски произвођачи на КиМ могу да постану значајни робни произвођачи.

ПОМОЋ ЗАДРУГАМА НА КОСМЕТУ: Кркобабић и Петковић су разговарали и о програму развоја задругарства

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Кркобабић и Петковић су разговарали и о програму развоја задругарства на КиМ где како су нагасили српска села деле судбину остатка Србије.

Ове године Програм предвиђа до 7,5 милиона динара за новоосноване и до 15 милиона динара за старе задруге.

-Не раздвајамо их, на идентичан начин им приступамо и желимо да људима у селима на КиМ омогућимо стабилну егзистенцији, праву инфраструктуру-  рекао је Кркобабић и додао да је циљ да Срби на КиМ уз све имају и културне и здравствене садржаје неопходне за нормалан живот.

Министарство је, каже, помогло задругу у Зубином Потоку са 12,5 милиона динара, која, иначе, има 40 задругара и 400 коопераната, а уз то је и добар извозник.

-Бићу задовољан ако дамо пуну подршку за једну или две задруге у овом циклусу и помогнемо им на прави начин - навео је Кркобабић.
Петковић је прецизирао да на КиМ више од 80 одсто српског становништва живи на руралном подручју, посебно они јужно од Ибра, где су готово сконцентрисани у српским селима. Канцеларија, како је рекао, чини све да помогне српском становништву управо у сеоским срединама.
- Подршка и сарадња са Министарством за бригу о селу зато нам је важна, да видимо шта додатно можемо да урадимо како бисмо унапредили српска села на КиМ -рекао је Петковић и подсетио да Канцеларија набавља механизацију, сетвени материјал, помаже подизање пластеника, откуп, изградњу различитих објеката.

Такође, каже, помоћи ће оснивање и развој малих и средњих пољоприведних предузећа.

- Све што чинимо, а договорени су конкретни програми, помоћи ојачамо присуство државе на КиМ и да омогућимо нашем народу и јужно и северно од Ибра да приступе програмима који су на располагању свима у остатку Србије - рекао је Пековиић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)